Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

De tijden zijn veranderd

Columns geplaatst door Rogier Kind, 8 Oktober 2008 01:40, vertoningen: 3938

Na drie jaar Nederlands gestudeerd te hebben aan de Universiteit van Amsterdam stap ik in het vliegtuig naar Suriname. Behalve te genieten van het heerlijk klimaat, het verrukkelijke eten en de prachtige natuur, hoop ik daar mijn studie te verbreden door een piepklein bibliotheekje op te zetten. Tot mijn verbazing blijk ik niet origineel in mijn keuze voor Suriname als stageland: jaarlijks vertrekken ruim duizend studenten naar dit land en blanke, blonde meisjes op de fiets zijn ingeburgerd in het straatbeeld. Wel ben ik één van de weinige universitaire studenten; de meeste stagiairs volgen in Nederland een HBO-opleiding. Waarom lopen eigenlijk zo weinig studenten van de universiteit stage, terwijl dit bij HBO-opleidingen de normaalste zaak van de wereld is?

Stage voor iedereen!

De universitaire praktijk is achtergebleven bij de oorspronkelijke functie: studenten opleiden tot onderzoekers. Tegenwoordig gaat vrijwel iedereen na het afronden van een Bachelor of Master de arbeidsmarkt op en is het maar een klein percentage dat blijft hangen op de universiteit. Bij de Faculteit der Geesteswetenschappen, waar ik studeer, lopen erg weinig studenten stage. Sterker nog: de meesten weten niet eens dat dit überhaupt een optie is. Het wordt nauwelijks gepromoot en als je dan toch op eigen initiatief besluit stage te willen lopen, is er nauwelijks begeleiding -maar dat past dan ook bij het karakter van de universiteit. Van de 6229 UvA-Geesteswetenschappers liepen het afgelopen jaar 381 studenten stage. Dat is 6,1%. En dat terwijl het zo'n goede manier is om werkervaring op te doen. Iedereen zou een stage moeten lopen! Je doet ervaring in een studiegerelateerd gebied op, je komt erachter of dat werk echt bij je past en de studiestof komt in de praktijk tot leven. Daarnaast kun je naïeve fouten maken zonder meteen ontslagen te worden en natuurlijk 'het cliché'; staat het ook nog eens goed op je c.v.

Stage lopen is werkervaring opbouwen

Naar mijn mening zou stage lopen verplicht moeten worden gesteld op de universiteit. De meeste werkgevers willen toch liever iemand die al relevante werkervaring heeft dan iemand die jarenlang met zijn neus in de stoffige boeken heeft gezeten? Juist voor studenten die een alfastudie volgen en over het algemeen in allerlei verschillende takken van de arbeidsmarkt terechtkomen, lijkt mij deze werkervaring een slimme zet. Als je je stage in de vrije keuzeruimte invult, hoeft studievertraging niet per definitie een gevolg te zijn. Waarom lopen dan toch zo weinig Geesteswetenschappenstudenten een stage? En waarom promoot de universiteit het nauwelijks?

Stage als vast onderdeel

Het wordt tijd dat zowel de universiteit als studenten onder ogen zien dat de tijden zijn veranderd: de stage zou een vast onderdeel moeten vormen van het universitaire curriculum. En oké, er bestaat natuurlijk een kans dat een bepaald percentage van de studenten na hun stage niet meer anders wil dan op kantoor zitten, maar dat moet dan maar voor lief genomen worden.

Kirsten Dorrestijn
Hoofdredacteur Media bij de ASVA studentenunie. ASVA is de belangenbehartiger van studenten van de UvA en de HvA.

Nieuwsbrief

Zoek: