Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Vegen voor een kwartje

Columns geplaatst door Rogier Kind, 29 Augustus 2008 01:40, vertoningen: 3766

Hoewel de meeste stages goed verlopen, gaan er toch nog vaak dingen mis. Met collega's heb ik verschillende keren Kamervragen gesteld over de problemen met stages. 38% van de studenten was het afgelopen jaar ontevreden over de stagebegeleiding. 20% van de stagiairs is nooit bezocht door een stagedocent tijdens de stageperiode. Stagiairs worden regelmatig als invalkracht gebruikt en mogen alleen routineklusjes doen (1). Stagiairs verdienen soms maar 1,55 euro per uur, terwijl 40 procent van de stagiairs aangeeft dat de hoogte van de stagevergoeding het prestatievermogen van de stagiair beïnvloedt (2).

Een vak leren kun je het best in de praktijk

Als je de cijfers leest zou je nog bang worden om stage te lopen. Dat is helemaal niet nodig. Een stage is voor veel scholieren en studenten een leuke tijd. Je bent een tijd lang het schoolgebouw uit en je leert er totaal andere dingen dan op school. Ook heb je de mogelijkheid om te kijken hoe je de dingen die je op school hebt geleerd, in de praktijk kunt toepassen.

Iedere werkplek is anders en een vak leren kun je het best in de praktijk. Tijdens een stage leer je de kneepjes van het vak. Bovendien bestaat de kans dat je er een baan aan overhoudt als je klaar bent met je opleiding. De stage is dus een onmisbaar onderdeel van de opleiding. Voor de SP is onderwijs topprioriteit. Zonder een goede opleiding en dus een goede stage zal de hele economie in elkaar storten. Het is juist daarom zo'n slechte zaak dat sommige scholen en sommige stageaanbieders hun zaken niet op orde hebben.

38% van de stagiairs is ontevreden over begeleiding

Om de kennis die is opgedaan in de schoolbanken optimaal in te zetten tijdens je stage, is het van belang dat er regelmatig terugkomdagen zijn of de stage op een andere manier tussentijds wordt geëvalueerd. Maar ook om een vinger aan de pols te houden. Moet je alleen maar vervelende klusjes doen of doe je juist te moeilijk werk terwijl de communicatie op de stageplek niet goed is? In dat geval is het handig als je ook bij je studie iemand hebt die met je meedenkt. Die je een duwtje in de rug kan geven om het gesprek aan te gaan met je stagebedrijf of desnoods zelf contact met hen opneemt. Juist daarom is het onacceptabel dat 38% van de stagiairs ontevreden is over hun begeleiding. Ook minister Plasterk zegt dat dit percentage te hoog is, maar toen mijn collega hem ernaar vroeg verwees de minister alleen maar naar een brochure en zei dat de school goede afspraken moet maken.

Anderhalve euro per uur is een lachertje

Een ander probleem dat door de SP is aangekaart is de matige stagevergoeding. Sommige stages vereisen intensieve begeleiding. Bij andere stages kan een stagiair vrij snel zelfstandig aan de slag. Natuurlijk leert de stagiair hiervan. Maar als de stagiair exact hetzelfde werk doet als de betaalde krachten en ook even lange dagen maakt, dan is het niet meer dan logisch dat daar ook een redelijke vergoeding tegenover staat. Een vergoeding van anderhalve euro per uur is dan natuurlijk een lachertje. Winkelketens en horeca-instellingen verdienen soms flink geld aan een stagiair. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Tegelijkertijd zitten er veel verschillen in de stagevergoedingen onderling, bijvoorbeeld in één klas. Dat is ook vreemd. Het zou daarom goed zijn eens te kijken in welke sectoren het mogelijk is om een stage-cao of een 'stagesalaris' in te voeren. Dan houden we één streefsalaris aan. Ook hier lieten zowel de minister als de staatssecretaris niet zien dat de stagiair hen aan het hart gaat. Zij wuifden het idee weg. Ik vermoed dat ze bang zijn voor teveel afspraken over salaris, want stel je voor dat het straks extra kosten met zich meebrengt.

Nathalie de Rooij, woordvoerder MBO, VMBO en Basisonderwijs

Nieuwsbrief

Zoek: