Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Gertrudis College - Maatschappelijke Stage

Interviews geplaatst door Bianca Schotanus, 15 April 2008 01:40, vertoningen: 3146

Het Gertrudis College te Roosendaal is een van de eerste middelbare scholen die alvast is begonnen met de maatschappelijke stages. Deze stages worden in 2011 verplicht. Stageplaza.nl ging in gesprek met docent Jean Pierre Luijkx en 'zijn' leerlingen om te kijken wat zo'n maatschappelijke stage oplevert.

Waarom zijn jullie al begonnen met de maatschappelijke stages?

Luijkx: "Een jaar geleden was ik verveeld door de knip en plak werkstukken die rechtstreeks van internet kwamen. Er kwam een leerling naar mij toe die geen werkstuk wilde maken, maar écht iets wilde doen. Ik vond dat prima en toen begon het balletje te rollen. In plaats van een werkstuk maken, moeten leerlingen nu iets voor de maatschappij betekenen. Weg met die saaie werkstukken, ga maar op pad."

Wat voor maatschappelijke stages bieden jullie aan?

"Wij bieden geen maatschappelijke stages aan. De scholieren mogen zelf weten wat ze gaan doen. Ze overleggen dan met mij over de aanpak en planning. Door ze vrij te laten, komen ze op veel leukere ideeën en zijn ze veel gemotiveerder. Het moet natuurlijk wel wat met de maatschappij te maken hebben", zegt Luijkx lachend.

Wat hebben jullie voor de maatschappij betekend?

5-havo scholiere Petra de Boer: "Wij hebben een spelletjesdag georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Er was een talentenjacht, schilderlessen en koekhappen. Daarvoor hebben we in november 2007 subsidie aangevraagd en na een paar maanden konden we beginnen. Het was heel leuk, vooral om de kinderen te zien spelen en genieten."

Wat heb je ervan geleerd?

"Ik was met een groep 65-plussers naar Amsterdam gegaan en daar hebben we rondgelopen en gegeten. Ik heb er veel van geleerd. Die mensen hebben zo genoten en ze kijken nu heel anders tegen jongeren aan. Andersom is dat ook het geval," vertelt 4-havo leerling Klaas Spierings trots.

"Wij krijgen nog steeds bedankbriefjes van mensen die een leuke dag hebben gehad met een van onze leerlingen. Ik denk dat het daarom ook een goed initiatief is van de overheid om de stages verplicht te stellen. Het maakt studenten maatschappelijk bewust en je bezorgt iedereen een leuke tijd", zegt Luijkx.

Nieuwsbrief

Zoek: