Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Stagebedrijven: staar je niet blind op een handicap

Interviews geplaatst door Laura Geenen, 5 November 2008 00:40, vertoningen: 2920

Deze week interviewt Stageplaza.nl Hamid Ibrahimi (24). Hamid is een vierdejaarsstudent International Business and Languages (IBL) aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij loopt sinds kort stage, maar deze stage was niet gemakkelijk te vinden. Hamid heeft namelijk een handicap; hij is al vanaf zijn geboorte blind. Om deze reden wordt Hamid vaak afgewezen.

Hoe gaat het zoeken naar een stage voor jou in zijn werk?

Moeizaam. Ik heb afgelopen jaar in Duitsland gestudeerd en eigenlijk was het de bedoeling dat ik daar gedurende een halfjaar stage zou gaan lopen. Helaas is dat niet gelukt. Ik ben toen een gesprek aangegaan met mijn studieadviseur. We hebben besloten om een stage in Nederland te zoeken. Ik begon met het zoeken naar een stageplek via mijn kennissenkring. Vervolgens probeerde ik via school aan een stage te komen. Dit is helaas allemaal niet gelukt. Uiteindelijk kwam ik, met behulp van mijn studieadviseur, uit bij de site van Stageplaza.nl. Ik maakte een account aan en ben gaan reageren op vacatures. Ook dit viel tegen: voor veel mensen is het begeleiden van een blinde stagiair nieuw en dat wordt vaak een beetje eng gevonden.

Maar je loopt inmiddels stage?

Ja, ik heb een stage gevonden bij Stageplaza zelf. Na gereageerd te hebben op een vacature bij het bedrijf Stageplaza.nl, werd ik dezelfde dag nog gebeld om een afspraak te maken. Toen ik nog een keer gebeld werd, dacht ik dat het weer een afwijzing zou worden, maar gelukkig belde ze alleen om de afspraak te verzetten. Tijdens het sollicitatiegesprek werd me al verteld dat ik was aangenomen.

In welke fase van het sollicitatieproces vertel je dat je blind bent?

Ik solliciteer altijd voor een vacature d.m.v. een sollicitatiebrief of via het internet. Ik vertel pas als ik word uitgenodigd voor een gesprek dat ik blind ben. Als ik het in mijn sollicitatiebrief zet, word ik bij voorbaat afgewezen. Door het later aan te geven, kunnen ze mij uitkiezen op mijn kwaliteiten en kijken ze niet alleen naar mijn handicap. Ik vertel daarom aan de telefoon als ik word uitgenodigd dat ik blind ben. Ik wil ze natuurlijk niet laten schrikken, dus ik geef het wel aan voordat het gesprek plaatsvindt.

Let je bij het solliciteren naar een stageplaats ook op de bereikbaarheid?

Ik reis zelfstandig met het openbaar vervoer. Ik zoek van tevoren uit of het bedrijf goed te bereiken is met het openbaar vervoer. Als ik op gesprek kom word ik altijd opgehaald op het station door iemand van het bedrijf. Deze begeleidt mij dan naar het kantoorpand. Als mensen je uitnodigen voor een gesprek zijn ze ook wel bereid om je op te halen. Het is tenslotte maar een kleine moeite.

Je bent helaas al vaak afgewezen voor een stage, voelt dat onrechtvaardig?

Ik ben al vaak uitgenodigd, maar als eenmaal duidelijk wordt dat ik blind ben, word ik soms met de meest stomme smoesjes afgewezen. Er zijn ook bedrijven die eerlijk toegeven dat ze de begeleiding niet aankunnen, maar vaak is het makkelijker om me met een smoesje af te schepen. Zo heb ik onlangs nog getelefoneerd met een vrouw die stil viel op het moment dat ik vertelde over mijn handicap. Ze zei dat ze de uitnodiging voor de sollicitatie in dat geval nog even moest overleggen met haar manager. Later die dag werd ik gebeld en vertelde ze mij dat de vacature toevallig net diezelfde dag al vergeven was. Ik heb toen op de site gekeken en de vacature staat tot op de dag van vandaag nog steeds online. Dit voelt onrechtvaardig maar als een bedrijf me met een smoes afscheept, voel ik de behoefte ook niet meer om daar stage te lopen.

Heb je ooit melding gemaakt van deze vorm van discriminatie?

Nee eigenlijk niet. ik heb daar nooit zo over nagedacht. Ik vind het vervelend en jammer als ik afgewezen word, maar ik ga gewoon door. Ik heb er nooit bij stilgestaan om het aan te geven, maar misschien moet ik dit in de toekomst wel gaan doen. Vooral voor andere studenten die ook blind zijn kan het misschien verschil maken.

Nieuwsbrief

Zoek: