Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Stagebegeleiders aan het woord

Interviews geplaatst door Rogier Kind, 7 Maart 2009 00:40, vertoningen: 3822

Goede stagebegeleiding is voor afstuderende hbo-studenten een must. Toch horen we niet altijd positieve geluiden over de begeleiding vanuit het onderwijs. Mevrouw Hilhorst, stagebegeleidster aan de Hogeschool van Amsterdam, en mevrouw Middelhof, stagebegeleidster aan Hogeschool InHolland, geven hun mening.

Zowel stagebedrijf als student is ontevreden

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat zowel studenten als bedrijven ontevreden zijn over de stagebegeleiding vanuit school. Vanuit bedrijven zou er ongenoegen zijn over de sturing van de stagiaire en de kennis van diens opdrachten. Ook de voorbereiding van studenten op stages vanuit opleidingen laat volgens bedrijven vaak te wensen over.

Ook studenten zijn niet blij met de stagebegeleiding vanuit school. Bij ruim 20% van de stagiaires heeft de stagebegeleider verzuimd langs te komen bij het stagebedrijf. Bij 39% van de studenten heerst ontevredenheid over de hulp die opleidingen bieden bij het vinden van stages. En dat terwijl 73% van de studenten aangeeft stagebegeleiding het belangrijkste aspect van een stage te vinden.

Mevrouw Middelhof, schrikt u van deze cijfers?

Nee, ik schrik hier niet van. Dit zijn geluiden die ik al langer hoor.

Heeft u ook het idee dat er vanuit de opleiding of door stagebegeleiders zelf te weinig in wordt geïnvesteerd?

Ja, ja, ik zie wel waar de onvrede vandaan komt. Er wordt gewoon te weinig geïnvesteerd vanuit opleidingen. Een stagebegeleider krijgt 12 uur per jaar voor de begeleiding van één stagiair. Alleen al de administratie neemt zo'n 11 uur in beslag. Je komt dus gewoon tijd tekort.

Mevrouw Hilhorst, in ons nieuwe docentenonderzoek wordt gevraagd hoe docenten staan ten opzichte van de begeleiding door bedrijven, wat zijn uw ervaringen hiermee?

Wisselend. Gelukkig zijn de meeste bedrijven echt in orde en streven ze er naar om de stagiair iets te laten opsteken in de stageperiode. Maar ik maak het ook wel eens mee dat de stagiair ingezet wordt als goedkope arbeidskracht die nauwelijks begeleid wordt. Let daar goed op als je op sollicitatiegesprek gaat en vraag ook heel expliciet naar de begeleiding.

Waarom bent u stagiairs gaan begeleiden?

Aan het Instituut voor Media en Informatie Management begeleiden alle docenten stagiairs. Dit omdat we het belangrijk vinden dat docenten contact houden met het beroepenveld. Daarnaast is het ook gewoon heel erg leuk!

Moet je aan bepaalde eisen voldoen om stagiairs te mogen begeleiden? Opleiding, cursus/training, een aantal jaren ervaring, of iets dergelijks?

Nee, er zijn geen specifieke eisen of speciale cursussen voor stagebegeleiders. Als hbo-docent moet je een universitaire onderwijsbevoegdheid voor hbo-docenten hebben. In deze opleiding wordt aandacht besteed aan de begeleiding van studenten.

Nieuwsbrief

Zoek: