Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Stagiairs van nu zijn de vrijwilligers van later

Interviews geplaatst door Rogier Kind, 27 Augustus 2008 01:40, vertoningen: 2584

Samen leven kun je leren. Dat onderschrijft het CDA en daarom vindt de partij dat het geld voor maatschappelijke stages in Hilversum dat beschikbaar is, gebruikt moet worden en goed gebruikt moet worden. Joost Cornielje, raadslid van het CDA, legt uit.

"Het gaat allemaal om maatschappelijke stages voor leerlingen van de middelbare school. Zij moeten in hun regio ergens vrijwilligerswerk gaan doen. Dat kan van alles zijn: in een bejaardenhuis werken, helpen op een kinderboerderij, maar ook dingen organiseren voor het Rode Kruis bijvoorbeeld. Het kabinet wil dat vanaf 2011/2012 verplicht stellen maar stelt nu ter voorbereiding geld beschikbaar. Geld dat de gemeente krijgt in een algemeen fonds. Wij kunnen vervolgens besluiten waar we het aan uitgeven. Maar maatschappelijke stages zijn belangrijk. Jongeren vinden het leuk, ze leren er veel van en we kunnen de vrijwilligers heel goed gebruiken."

Initiatief

"Daarom hebben we besloten bij het CDA om zelf het initiatief te nemen. We willen dat de raad het College van Burgemeester en Wethouders opdracht geeft om het beschikbare geld voor de stages en vrijwilligers in te zetten en niet aan iets anders uit te geven. We moeten namelijk een goede organisatie neerzetten, zodat straks alle scholieren, in deze regio zijn dat er zo'n 13.000, een goede stage kunnen lopen.

De gemeente moet een rol spelen in de organisatie van de bemiddeling. Als alle leerlingen straks zelf hun stage gaan regelen, krijgt een verzorgingstehuis honderden telefoontjes. Dan kost het hen meer tijd dan een vrijwilliger goed kan maken. Daarom kan de gemeente samen met bureau Vrijwilligerswerk, de onderwijsinstellingen en de vrijwilligersorganisaties alvast een goed idee uitwerken en dat gaan uitvoeren, zodat een verplichte maatschappelijke stage lopen straks alleen maar heel leuk en leerzaam wordt. Niet alleen voor de scholier, want ook de organisatie die de stage aanbiedt heeft er veel aan. Behalve de extra handen komt er ook weer een jeugdig iemand in de organisatie die een heel frisse blik heeft op bepaalde onderwerpen. Heel erg leerzaam. Bovendien zijn de stagiairs van nu de vrijwilligers van later. En dat is heel belangrijk."

Het initiatiefvoorstel van CDA wordt woensdag 3 september door de gemeenteraad in De Discussie behandeld. Omroepkamer, 20.00 uur.

Bron: Gemeente Hilversum

Nieuwsbrief

Zoek: