Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Belgische bedrijven bang van stagiaire

Nieuws geplaatst door Rogier Kind, 3 Juli 2007 01:40, vertoningen: 1103

Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) zijn weinig overtuigd van het nut van stagiaires. Te tijdrovend en te weinig lonend, denken de bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van ondernemersorganisatie Unizo en de Katholieke Universiteit van Leuven. Als gevolg startte Unizo een begeleidingsprogramma om bedrijfsleiders van het tegendeel te bewijzen.

Veel opleidingen stellen een stageperiode in om studenten praktijkervaring op te doen. Uit het onderzoek blijkt dat kmo's ver achter blijven op grote bedrijven en multinationals. Kmo-bedrijfsleiders staan huiverachtig tegenover stagiaires. Zo denken ze dat ze de student geen interessant werk kunnen bieden of dat ze te weinig tijd hebben om de stagiaire te begeleiden. Ze weten ook niet hoe ze die begeleiding moeten aanpakken of hoe ze negatieve feedback kunnen geven bij een tegenvallende stage.

Zonde, vindt Unizo, want stagiaires zijn vaak leergierig, kunnen de werkdruk verlichten, zorgen voor naambekendheid en frisse idee├źn. Voor de stagiaires is het een voordeel dat een kmo, in tegenstelling tot veel grote bedrijven, een veelzijdig takenpakket kan aanbieden.

Een nieuw begeleidingsprogramma van Unizo moet kmo's en stagiairs gaan helpen. 'Leren op de werkvloer' is een hulpmiddel op het internet dat ondernemers tips geeft over stages. Een startgesprek bij aanvang van de stage is cruciaal, net zoals het snel contact opnemen met de school wanneer de stagen niet naar wens verloopt. Bedrijfsleiders doen er ook goed aan om de stagiair als een collega te beschouwen, geleidelijk aan meer verantwoordelijk te geven en een afwisselend takenpakket aan te bieden.

Over het algemeen zijn Nederlandse bedrijven veel positiever over stagiaires. Zo bleek uit het Nationaal Stageonderzoek 2007 van Stageplaza.nl dat 55% van de bedrijven wel eens een baan aan hun stagiaires hadden aangeboden voor hun prestaties.

Nieuwsbrief

Zoek: