Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Bèta-pabo: nieuwe mogelijkheden voor stages pabo-studenten

Nieuws geplaatst door Michelle van Gelder, 2 Maart 2007 00:40, vertoningen: 1186

Vanaf september 2007 komt Windesheim met een nieuwe pabo-variant: de bèta-pabo. In deze nieuwe variant ligt de nadruk op de bèta-vakken zoals rekenen, wiskunde en techniek. Naast de bestaande vakken kiezen de scholieren een technische specialisatie bij.

Lang zijn de technische vakken het ondergeschoven kindje geweest. De alpha-vakken hadden de overhand maar daar komt nu verandering in. Volgens Arie de Wit, LOB-coördinator (Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding) aan het Windesheim te Zwolle zal er met de nieuwe pabo-variant daar verandering in komen. "Bij de nieuwe pabo-variant zal er meer aandacht zijn voor de bèta-vakken", aldus De Wit.

In de omgeving van Zwolle is er al veel vraag vanuit het basisonderwijs naar meer docenten met een technische specialisatie. Kinderen in het basisonderwijs hebben maar weinig belangstelling voor de bèta-vakken. Het basisonderwijs zit dan ook te springen om stagiair(e)s en docenten met technische bagage. Om in die behoefte te voorzien zijn de School of Education en de School of Engineering and Design van Hogeschool Windesheim een samenwerkingsverband aangegaan. Uit deze samenwerking is de nieuwe pabo-variant voortgekomen: de bèta-pabo. Met deze opleiding kiezen studenten naast de alpha-vakken voor een technische specialisatie.

Voor de stages betekent dit dat de studenten deze ook ergens anders kunnen lopen. De Wit: "Naast stages op een basisschool kunnen de studenten ook stage lopen bij een technische afdeling. Op deze manier doen ze meer ervaring op met techniek". Qua soort stage kan gedacht worden aan de technische afdeling van een krant. "Belangrijk is dat techniek centraal staat bij de stage", geeft De Wit aan.De student krijgt daardoor meer inzicht in de denkwereld van de techniek volgens de LOB-coördinator. Zo komt het wel eens voor dat er een docent zonder pabo-achtergrond voor de klas staat. Deze docent heeft dan wel enige ervaring met lesgeven, maar is juist gespecialiseerd in een bepaald vakgebied en kan daar meer over vertellen. "In dit geval is het andersom. De bèta-pabo-studenten zijn gespecialiseerd in doceren maar hebben technische kennis en ervaring opgedaan", legt De Wit uit. De studenten aan de bèta-pabo worden nog steeds opgeleid tot een groepsleerkracht.

Nieuwsbrief

Zoek: