Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Competentiegericht onderwijs onderwerp van discussie

Nieuws geplaatst door Bregje Rooijendijk, 28 Mei 2008 01:40, vertoningen: 764

Het middelbaar beroepsonderwijs is bezig een onderwijssysteem in te voeren waar houding en vaardigheden belangrijker worden geacht dan kennis. Dat stelt Beter Onderwijs Nederland (BON), een onderwijsorganisatie die de politiek met spoed oproept dit zogenoemde competentiegerichte onderwijs aan een parlementair onderzoek te onderwerpen. (bron: De Telegraaf)

Somber

Deze nieuwe aanpak zal volgens BON leiden tot leerlingen een diploma halen maar nauwelijks vakinhoudelijke kennis hebben. "Deze leerlingen worden klaargestoomd voor scharrelbaantjes in callcenters en uiteindelijk belanden in een uitkering", stelt Harm Beertema, bestuurslid van BON en mbo-docent. "En voor docenten is het perspectief ook verschrikkelijk: we staan straks alleen maar competenties af te vinken in plaats van les te geven. Vakdocenten worden vervangen door goedkopere instructeurs en leerlingen worden overgeleverd aan doe-het-zelfonderwijs. Maar leerlingen willen niet meer alles zelf uitzoeken en dagen achter de computer zitten met hun eigen leervraagjes. Ze willen structuur en inhoud, naast competenties."

Op de werkvloer

De MBO Raad, die voor 2010 het competentiegerichte onderwijs integraal onder ruim een half miljoen leerlingen wil hebben ingevoerd, bestrijdt dit en zegt dat vaardigheden, vakkennis en algemene kennis even zwaar wegen in de mbo-opleidingen. Ook van Workum, directeur van Samenwerkingsverband Praktijk Opleiding Schilderen is positiever gestemd. "Een voordeel van dit systeem is dat we steeds meer leerlingen hebben die met een goede basis een vak ingaan. Ze hebben veel meer kennis over de inhoud van het vak dan vroeger. Deze verbreding en verdieping kun je alleen leren door een goed praktisch scholingsdeel, aangevuld met theorie, waardoor je in het bedrijfsleven beter functioneert."

Bron: deOndernemer.nl

Nieuwsbrief

Zoek: