Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Deskundigen hebben twijfels over maatschappelijke stage

Nieuws geplaatst door Michelle van Gelder, 12 Februari 2007 00:40, vertoningen: 1308

Middelbare scholieren moeten verplicht drie maanden een maatschappelijke stage lopen. Deze vorm van stage wordt gelopen bij vrijwilligersorganisaties. Volgens het CDA worden zij op deze manier betere burgers. Maar volgens deskundigen is het niet haalbaar om een scholier fulltime te laten werken.

Volgens Sylvie Janssen kan het niet de bedoeling zijn dat scholieren drie maanden fulltime werken. De vrijwilligersorganisatie kunnen niet zoveel leerlingen opvangen. Daarnaast is er niet genoeg geschikt werk. Janssen is manager vrijwillige inzet bij Movisie dat een organisatie is die vrijwilligersinstellingen helpt bij de voorbereiding van scholierenstages. Niet alleen zij is benieuwd naar de plannen van het regeerakkoord. Ook de vrijwilligersorganisaties willen graag weten waar ze aan toe zijn. Janssen ziet de stage niet als een oplossing voor het nijpende tekort aan vrijwilligers. Scholieren vragen van de organisaties ook persoonlijke aandacht en begeleiding. Tijdens de stage moeten ze kunnen rekenen op goede begeleiding, volgens Janssen. Instanties staan ook niet zo zeer te springen om scholieren aan te nemen voor een stage.

Dick Naafs, conrector Willem de Zwijger College in Papendrecht, is voorstander van de maatschappelijke stage. Toch voorziet hij ook mogelijke problemen. Met de verplichting van de maatschappelijk stage zullen verpleeghuizen, dierenasiels en sportverengingen overspoelt raken met aanvragen.
Naafs vindt het CDA hoog grijpen. In een korte periode een beter burgerschap kweken, ziet hij niet gebeuren. Wel degelijk leren ze wat. Naafs: "Ze weten achteraf dat iets voor een ander doen niet meteen in geld wordt uitbetaald. Sommigen gaan met demente bejaarden werken. Dat doet ze echt wat, dat zie je". Sommige scholieren blijven zelfs langer op hun stageplek werken.
Naafs is het niet eens met de tijdsduur van de stage. Volgens hem is drie maanden te veel van het goede. De stage begint dan meer op een dienstplicht te lijken. Het kan wel eventueel uitgebreid worden naar 40 uur.
Daarnaast geeft Naafs aan dat niet iedere scholier zit te wachten op vrijwilligerswerk. Wanneer het dan lukt om een scholier aan het werk te krijgen, zijn de resultaten soms bedroevend. Zo liet een jongen achteraf weten dat zijn werk om de hoek was en de 20 uur best snel voorbij was.

Bron: De Stentor

Nieuwsbrief

Zoek: