Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Docenten krijgen het beter

Nieuws geplaatst door Bregje Rooijendijk, 30 Mei 2008 01:40, vertoningen: 1531

Uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de student-docentratio, blijkt dat hbo-docenten tegenwoordig minder studenten onder hun hoede hoeven nemen dan in voorgaande jaren. Cijfers van de HBO-raad bevestigen dit.

Het tij keert

Vorige week bleek al uit 'kerncijfers' van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dat het aantal hbo-studenten per docent in 2006 nauwelijks meer was gegroeid. De HBO-raad geeft nu de cijfers van 2007. Die bevestigen de trendbreuk. Afgelopen jaar was er gemiddeld één hbo-docent op 24,5 studenten. In 2005 en 2006 lag die verhouding nog beduidend ongunstiger: één docent per 25,4 studenten. Het aantal studenten per docent was in de jaren daarvoor flink opgelopen. In 2002 hadden de hogescholen nog gemiddeld één docent per 23,6 studenten.

Oorzaak

Volgens een woordvoerder van de HBO-raad is de trendbreuk mogelijk een gevolg van de afspraken die hogescholen twee jaar geleden hebben gemaakt om het onderwijs te intensiveren. "Ze zijn nog eens heel kritisch gaan kijken of er alsnog budget naar het onderwijs kon worden doorgeschoven. Het zou zomaar kunnen zijn dat dit gelukt is." Overigens wijken de cijfers van de HBO-raad enkele tienden af van de cijfers van het ministerie van OCW. Het ministerie heeft namelijk de agrarische hogescholen, die onder het ministerie van Landbouw vallen, niet meegeteld. De OCW-cijfers vallen daardoor iets ongunstiger uit.

Bron: Avans.nl

Nieuwsbrief

Zoek: