Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Dramatisch lage vergoeding voor stagiair

Nieuws geplaatst door Lieke ten Voorde, 9 Juli 2003 01:40, vertoningen: 1118

Metro, 9 juli 2003 - Stagiaires krijgen een dramatisch lage vergoeding terwijl ze vaak wel gewoon meedraaien in een bedrijf. Ook blijken de vergoedingsverschillen tussen middelbaar en hoger onderwijs zeer groot. Onderzoek van stagebemiddelingsbureau Stageplaza onder 10.000 studenten heeft dat uitgewezen.

Gemiddeld betaalt een werkgever 1,70 euro per stagiair, nog geen tiende van het wettelijke minimumloon. Een mbo'er ontvangt gemiddeld 100 euro per maand. Voor hbo'ers ligt de vergoeding op 260 euro en universitairen zitten op een gemiddelde van 280 euro. Van alle middelbaar opgeleiden krijgt ruim veertig procent zelfs helemaal niets voor bewezen diensten.

"In de praktijk blijkt echter dat veel stagiaires als normale arbeidskrachten in een bedrijf meelopen en dezelfde werkzaamheden moeten verrichten als gewone werknemers", aldus voorzitter Marijn de Jong van het LSVB. De landelijke studentenvakbond noemt de vergoedingen 'schokkend en schandelijk' en kondigt acties aan. Vakbond FNV ABVOKABO vindt vooral de grote verschillen tussen mbo en universiteit onacceptabel.

Ondanks de slechte vergoeding blijken stagiaires wel tevreden over hun werkgever. Ruim 63% oordeelt de begeleiding op het werk als goed.

Nieuwsbrief

Zoek: