Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Europa zet in op stages en uitwisseling studenten

Nieuws geplaatst door Arjan Sinkeldam, 6 Mei 2009 01:40, vertoningen: 2210

Vorige week is er op de Conferentie van Leuven België na 10 jaar een gevolg gegeven aan het Verdrag van Bologna. Doel van deze conferentie, waar 46 Europese landen aan deelnamen, was het sluiten van een verdrag om de Europese samenwerking binnen het hoger onderwijs verder te verbeteren. In het nieuw gesloten verdrag staat onder andere dat in het jaar 2020 minimaal 20% van de studenten een studieperiode in het buitenland moet gaan volgen, bijvoorbeeld in de vorm van een stage.

Het Verdrag van Bologna

29 Europese landen, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben in 1999 het Verdrag van Bologna ondertekend. Het verdrag leidde destijds tot een herstructurering van het Europese hoger onderwijs. Het hoger onderwijs in Europa is gelijkgetrokken en naar het Bachelor en Master systeem ingedeeld. Hierdoor worden diploma's nu op Europees niveau algemeen erkend. Ook zijn er destijds afspraken gemaakt over het onderling uitwisselen van kennis, studenten en docenten. Dit geheel in de Europese gedachte van vrij verkeer van personen, goederen en diensten.

Het Verdrag van Leuven

Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) was samen met zijn collega's uit België en Luxemburg gastheer van de Conferentie van Leuven. Het aantal deelnemende landen is sinds 1999 gestegen tot 46. In het Verdrag van Leuven zijn er op een aantal gebieden afspraken gemaakt. Zo is er afgesproken dat in 2020 minimaal 20% van de studenten een studieperiode in het buitenland moet volgen. Bijvoorbeeld door een stage te lopen of een semester te volgen op een Europese universiteit. Verder worden universiteiten en hogescholen verplicht een breed publiek aan te spreken en moeten er inspanningen gedaan worden om onder vertegenwoordigde groepen als bijvoorbeeld allochtonen aan te trekken. Dit om de diversiteit te waarborgen en de kans op onderwijs te vergroten.

In de 46 deelnemende landen studeren er circa 90 miljoen studenten en zijn er 1,5 miljoen onderzoekers actief voor universiteiten en hogescholen.

Nieuwsbrief

Zoek: