Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

G4: Onderwijs ronduit slecht

Nieuws geplaatst door Laura Geenen, 10 Oktober 2008 01:40, vertoningen: 1275

De wethouders van de G4 (de vier grootste steden in Nederland) hebben een brief geschreven aan de staatssecretaris van Onderwijs. In deze brief kaarten zij het ondermaatse onderwijs in de steden aan. Een deel van de scholieren in de steden krijgt slecht tot zeer slecht onderwijs. Volgens de wethouders kan dit in de toekomst problemen opleveren.

18% krijgt slecht onderwijs

In de grote steden heeft gemiddeld 18 procent van de jongeren een leerachterstand. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn meer dan honderd scholen als zwak tot zeer zwak bestempeld. In de brief die wethouders Asscher (Amsterdam), Geluk (Rotterdam), Dekker (Den Haag) en den Besten (Utrecht) aan de staatssecretaris schreven, is ondermeer te lezen: "We willen het beste uit onze jeugd halen. Talent ontwikkelen en vasthouden is van groot belang. Voor kinderen zelf, maar ook voor de sociale en economische positie van onze steden. Goed onderwijs is daarbij cruciaal".

Sneller ingrijpen in de toekomst

De wethouders zijn van mening dat voorkomen moet worden dat meer zwakke scholen afglijden. Er zal sneller ingegrepen moeten worden bij slecht functionerende scholen. "Wij vragen het kabinet het toezicht op (zeer) zwakke scholen door middel van de inspectie veel krachtiger in te zetten en, waar nodig, ministeriƫle sancties toe te passen". Nu duurt het sluiten van slechte scholen vaak jaren. Nadat een school bestempeld is als zeer slecht, krijgt deze alsnog een paar jaar de tijd om zich te beteren. De wethouders willen dat slecht functionerende scholen in de toekomst geen subsidie meer ontvangen van de overheid.

Nieuwsbrief

Zoek: