Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Genoeg stageplaatsen, genoeg stagiaires

Nieuws geplaatst door Rogier Kind, 5 Oktober 2006 01:40, vertoningen: 1300

"Speciale aandacht geeft de regering aan de uitbreiding van stagemogelijkheden en combinaties van leren en werken", zei koningin Beatrix afgelopen Prinsjesdag. Aanleiding voor de Volkskrant om op bezoek te gaan bij een installatiebedrijf in Den Haag.

Leerlingen niet gemotiveerd

In de krant van 21 september komt de directeur van het bedrijf uitgebreid aan het woord. De teneur: "Er zijn meer dan genoeg stageplaatsen, maar er is juist een tekort aan stagiaires. Leerlingen zouden niet gemotiveerd zijn om stage te lopen en zich niet weten te presenteren bij een werkgever."

Eenzijdige visie

Commercieel directeur Gijs Bodenstaff van online stagebemiddelaar Stageplaza.nl vindt de visie van de Haagse directeur eenzijdig. "Er is sowieso een groot verschil tussen vmbo'ers en mbo'ers enerzijds en hbo'ers anderzijds. In het hoger beroepsonderwijs is men doorgaans erg gemotiveerd, terwijl voor leerlingen in het vmbo en mbo vaak geldt dat ze een stage een vervelende verplichting vinden. Ik krijg ze hier vaak genoeg binnen, met een petje achterstevoren op en een uur te laat, zonder dat ze dat even telefonisch hebben doorgegeven. Overigens heeft dat ook te maken met het ROC waar ze vandaan komen. Sommige scholen besteden veel meer aandacht aan presentatie- en sollicitatietraining dan andere."

Begeleiding stagiair zeer belangrijk

Werter stelt dat de 'stagebereidheid' van leerlingen van verschillende factoren afhankelijk is. "Het verschilt per branche. En ook het opleidingsniveau is van belang; een vmbo-stagiaire is iets heel anders dan een mbo-stagiaire. Bij het vmbo heb je het over kinderen van vijftien of zestien jaar. Werkgevers vragen zich misschien af wat ze hen kunnen laten doen. Een snuffelstage (kennismakingsstage, red.) biedt dan misschien uitkomst. Hoe het ook zij: in alle gevallen is de begeleiding van de stagiaire heel belangrijk. Daar ligt een taak voor zowel de scholen en de werkgevers. En voor ons."

Bron: Stageplaza.nl

Nieuwsbrief

Zoek: