Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Groei stages voor half miljoen (v)mbo’ers

Nieuws geplaatst door Sui-Ai Chen, 6 Juni 2007 01:40, vertoningen: 1262

Het aantal erkende leerbedrijven voor een half miljoen (v)mbo-leerlingen is gegroeid tot ruim 185.000 stageplekken en leerbanen. Colo, de verenigde kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven, maakte dit onlangs bekend in haar kwartaaloverzicht. Overigens gaat het niet alleen om bedrijven in Nederland, maar ook om bedrijven in ruim 80 andere landen.

Colo verzamelt ieder kwartaal arbeidsmarktgegevens en plaatst deze in een barometer. Uit voorgaande kwartaaloverzichten bleek al dat er sprake is van een stageoverschot. De barometer mei 2007 meldt een stijging van ruim 3260 erkende leerbedrijven sinds februari dit jaar. Verder zijn er ook in het buitenland de stagemogelijkheden toegenomen tot bijna 3000 bedrijven. De groei is dus gebleven en is merkbaar over vrijwel alle branches.

Toch zijn er in bepaalde branches nog steeds stagetekorten. Landelijk gezien is er sprake van een stageoverschot. De groei van de stages komt vooral door de sectoren handel, industrie/bouw en groene ruimte. Tekorten bleven er in de branches kappers/verzorging, sport en bewegen en dierverzorging. Vooral het stagetekort in de gezondheidszorg kan voor grote problemen zorgen in de toekomst. Ieder jaar neemt het tekort aan mbo-personeel in de zorg met ruim 1% toe.

De Colo-barometer is een praktisch instrument voor een ieder die een rol vervult bij het voorlichten van werkzoekenden. Het helpt CWI-adviseurs bij het verwijzen naar opleidingen die passen bij de persoonlijke kwaliteiten en de bijbehorende baangaranties.

Voor meer informatie: www.colo.nl

Nieuwsbrief

Zoek: