Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Maatschappelijke stage voor scholieren

Nieuws geplaatst door Michelle van Gelder, 12 Februari 2007 00:40, vertoningen: 1123

Jongeren gaan tijdens hun schooltijd drie maanden lang een maatschappelijke stage lopen. Dit staat in het conceptregeerakkoord dat via BNR Nieuwsradio is uitgelekt.

Het doel van de maatschappelijke stage is om jongeren kennis te laten maken met de samenleving. Deze stage is een vorm van leren buiten de school. Door vrijwilligersactiviteiten maken ze kennis met het dragen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke belangen. Daarnaast helpt de stage hen om zich voor te bereiden op volwaardige deelname aan de samenleving en inhoud te geven aan het begrip burgerschap. Voor vrijwilligersorganisaties biedt de maatschappelijke stage de kans om vrijwilligerswerk aantrekkelijker te maken voor jongeren. Daarnaast kunnen de organisaties in een duurzame samenwerking een breed vormingsaanbod opzetten.
In het akkoord staat alleen de wens voor de stage van CDA, PvdA en ChristenUnie. Voor de precieze vormgeving en uitvoering willen de partijen eerst overleggen met de scholen en maatschappelijke instanties. Het plan voor deze stage van drie maanden is afkomstig uit de koker van het CDA.

Maatschappelijke stages zijn al erg populair onder jongeren. De scholen zijn niet verplicht om ze aan te bieden. Volgens adviesbureau voor vrijwilligerswerk Civiq stellen ongeveer 80% van de scholen de stage nu al verplicht. De stages worden voornamelijk bij vrijwilligersorganisaties gelopen. Door de populariteit van deze stage kunnen de organisaties de stroom van jongeren nauwelijks aan. Ze zijn vaak slecht voorbereid op de scholieren. Vorig jaar liepen ongeveer 50.000 tot 70.000 scholieren een stage.

Nieuwsbrief

Zoek: