Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Maatschappelijke stage: Wat vinden scholieren er zelf van?

Nieuws geplaatst door Michelle van Gelder, 26 April 2007 01:40, vertoningen: 1881

In het regeerakkoord van 2007 staat dat scholieren van de middelbare scholen verplicht worden gesteld om een maatschappelijke stage van drie maanden te lopen. In de media is er al veel geschreven en gesproken over de maatschappelijke stage. Docenten, deskundigen en ouders hebben hun meningen over de stage al geuit. Maar wat vinden scholieren nu zelf van de stage? Zij moeten ten slotte de stage lopen.

Diederik Treffers (17) en Sebastiaan Morshuis (16) zitten op het Koningin Wilhelmina College (KWC) te Culemborg. Volgend schooljaar moeten zij de maatschappelijke stage lopen. Maar hoe denken zij over deze stage?

Wat verstaan jullie onder maatschappelijke stage?

We denken dat de maatschappelijke stage er is om te leren wat we kunnen betekenen voor de maatschappij. Door bijvoorbeeld te werken bij een bejaardentehuis of sportvereniging. Het gaat met deze stage om normen en waarden.

De stage moet drie maanden gaan duren. Vinden jullie dit te lang?

Het ligt er aan hoe de drie maanden verdeeld worden. De hele dag stage lopen is echt te veel. We zitten gemiddeld 13 tot 16 uur per week op school. Daarnaast hebben we ook nog huiswerk. Met een stage erbij wordt het wel erg zwaar. We zullen dan ook minder vrije tijd hebben. Maar 1 of 2 uurtjes op een dag is nog wel te doen.

Hoe gaan jullie op zoek naar een stageplek?

Liever gaan we niet zelf opzoek naar een stageplek. Zo ver we weten is er ook niet ergens een verzameling van mogelijke stageplekken. Het kan dan lang duren voordat je een leuke stage vindt. Daarom moet de school opzoek gaan naar geschikte stageplaatsen. Wij geven dan onze interesses en voorkeuren op en de school maakt een selectie van geschikte stages. Uit de selectie kiezen we een stage. De stage voldoet dan meteen aan de eisen van school. Of een website waarop je kan zoeken naar een stage zou het een stuk gemakkelijker maken. Anders moet je allerlei organisaties gaan bellen om een stageplek te vinden. En dan is nog maar de vraag of de stage geschikt is.

Verwachten jullie een tekort aan stageplekken?

Er zullen misschien wel te weinig stageplekken zijn. Dat zal waarschijnlijk komen omdat er niet genoeg instellingen en organisaties zijn die de leerlingen kunnen opvangen. Als jullie de keuze hadden tussen theorie of praktijk. Wat heb je dan liever? Praktijk. Je bent een keer met je neus uit de schoolboeken en mag nu zelf bezig zijn. Maar theorie is ook zeker belangrijk. Praktijk is ook niet overal toepasbaar. Sommige vakken kunnen alleen maar theoretisch gegeven worden, zoals wiskunde. We zouden wel graag meer stagedagen willen hebben.

Wat vinden jullie belangrijk als jullie de maatschappelijke stage gaan lopen?

Belangrijk is dat we van tevoren goed geïnformeerd worden over de maatschappelijke stage. Zoals op dit moment weten we bijna niets. Dat komt ook omdat er nog maar weinig bekend is. We weten nu niet zo goed wat we met de stage aan moeten.
Het zou handig zijn als er een test was om er achter te komen wat je leuk vind om te doen. Een soort van beroepskeuzetest. De uitslag van de test geeft aan waar je interesses liggen wat betreft vrijwilligerswerk.

Geef ook jouw mening over de maatschappelijke stage! En doe het maatschappelijke stageonderzoek 2007. Je kan de vragenlijst tot en met 9 mei invullen.

Nieuwsbrief

Zoek: