Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Maatschappelijke stages komend schooljaar verplicht

Nieuws geplaatst door Sui-Ai Chen, 15 Juni 2007 01:40, vertoningen: 926

Alle leerlingen die komend schooljaar in de brugklas komen zal ooit in zijn middelbare schoolleven een verplichte maatschappelijke stage lopen. Dat staat in de beleidsplannen van het kabinet die deze week bekend werden. In het regeerakkoord 2007 waren de stages al aangekondigd.

Het is nog niet duidelijk hoe het kabinet dit wilt realiseren. Pas na de zomer zullen preciezere plannen bekend worden. Wel zullen niet alle scholieren tegelijk op stage gaan, omdat er dan niet genoeg begeleiders zullen zijn. Ook moet nog bekeken worden of de maatschappelijke stages de reguliere stages van vmbo-scholen en ROC's niet zullen verdringen.

Verschillende onderwijsinstanties, scholen, leraren en vrijwilligersorganisaties gaven al eerder aan dat zonder een goede voorbereiding veel problemen kunnen ontstaan. CNV Onderwijs verbaast zich zeer over de plannen voor de maatschappelijke stages. "Dit kabinet pakt scholen in het voortgezet onderwijs die de norm van 1040 lesuren niet halen, met boetes keihard aan. Maar het ziet er blijkbaar geen been in om leerlingen maar liefst drie maanden uit de klas te halen voor een stage. Wij willen graag met spoed in overleg met de bewindslieden", aldus Marleen Barth, voorzitter CNV Onderwijs.

Scholieren zullen verschillende soorten maatschappelijke stages doen. Mogelijkheden zitten er onder andere bij de gemeenten, het helpen bij de ontwikkeling van de eigen wijk, de ouderen- en gehandicaptenzorg, dierenasiels, of bij de eigen sportverenigingen. Zolang er maar enig maatschappelijke inhoud in de stage zit. Een suggestie die het kabinet wel ziet zitten is de 'inburgeringsbuddy'. Jongeren helpen dan nieuwkomers met het inburgeren in Nederland.

Nieuwsbrief

Zoek: