Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Meer en beter onderwijs

Nieuws geplaatst door Bouschraa Elhrouz, 26 November 2007 00:40, vertoningen: 1013

Het kabinet wil dat studenten en onderzoekers meer en beter onderwijs krijgen. Hiervoor is een 'ambitieuze studiecultuur' en een 'excellent onderzoeksklimaat' nodig. Dit staat in de strategische agenda voor het hoger onderwijs, onderzoeks- en wetenschapsbeleid. De ministerraad heeft hiermee ingestemd.

Het kabinet wil tussen 2008 en 2014 de uitval van studenten in de bachelorfase halveren. Dat moet bereikt worden door het aantal contacturen te verhogen, de begeleiding te intensiveren en het opleidingsniveau van docenten op te schroeven. In 2008 krijgen de onderwijsinstellingen hier 11 miljoen euro extra voor. Dit loopt op tot 75 miljoen euro in 2011. Docenten krijgen meer mogelijkheden om hun scholingsniveau te onderhouden. In 2015 moet minimaal 90% van de HBO-docenten een masteropleiding hebben, waarvan 10% is gepromoveerd.

Een nieuw bekostigingsstelsel moet zorgen voor meer kwaliteit en diversiteit in het opleidingenaanbod. Vanaf 2010 wordt de bekostiging grotendeels gebaseerd op het aantal studenten dat per jaar is ingeschreven bij de opleidingen. Daarnaast krijgen instellingen een specifieke opslag, afhankelijk van extra kwaliteit en bijzondere prestaties die zij leveren. Verder wordt het overheidsgeld beperkt tot één bachelor- en één masteropleiding en kunnen ook studenten ouder dan dertig jaar die nog geen graad hebben, tegen wettelijk collegegeld studeren.

Het kabinet wil de beste wetenschappers de vrijheid geven onderzoek te doen en daarbij hun eigen aanpak te bepalen. Het budget bedraagt 75 miljoen euro in 2008 en 150 miljoen euro in de jaren daarna. Het kabinet investeert extra in genomics, ICT en nanotechnologiën. Voor genomics, het onderzoek naar functies van menselijke genen, is 245 miljoen euro beschikbaar uit de FES.

Bron: Regering.nl

Nieuwsbrief

Zoek: