Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Nederland jaagt internationale student en docent weg

Nieuws geplaatst door Bregje Rooijendijk, 28 Mei 2008 01:40, vertoningen: 658

Uit een onderzoek van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) blijkt dat de studentenvisa in Nederland tot de duurste van Europa behoren. Ook zou visumverlenging een lastige opgave zijn. De HBO-raad stelt dat Nederland getalenteerde internationale studenten en gastdocenten hiermee wegjaagt, wat schadelijk is voor de economie en het imago van Nederland als kennisland.

IND is streng Nederland probeert met talloze projecten internationale studenten naar ons land te halen. Zo zitten op strategische plaatsen in de wereld Nederlandse servicebureaus om buitenlandse studenten hierheen te halen. De HBO-raad vindt echter dat de Nederlandse overheid met diens visumbeleid alle inspanningen van het hoger onderwijs om internationaal talent te werven, doorkruist en tegenwerkt. Uit onderzoek van de ACVZ blijkt dat ons land na Engeland de hoogste kosten rekent voor visa. Ook krijgt de raad zelf steeds meer signalen dat de door instellingen gewilde gastdocenten nauwelijks visumverlenging krijgen van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).

Geen winst

Ook vanuit het bedrijfsleven is vraag naar internationale studenten. Voor deze studenten gelden echter allerlei regels met betrekking tot aanvraag van visa en werkvergunningen. Zo is er voor 70% van de landen in de wereld de verplichting tot aanvraag van een visum en voor bijna 90% is een werkvergunning vereist. Daarnaast mogen internationale studenten in Nederland, in tegenstelling tot andere landen, ook nog eens veel minder bijverdienen. Ook moeten buitenlandse studenten bij elk wissewasje, zoals een wijziging van studie, opnieuw 433 euro betalen. Voor een student uit Vietnam bijvoorbeeld staat dit gelijk aan vier maandsalarissen. Volgens de IND zijn de gevraagde bedragen echter kostendekkend en wordt er geen winst op gemaakt.

Bron: Telegraaf.nl

Nieuwsbrief

Zoek: