Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Niet-Europese studenten makkelijker stage lopen in Nederland

Nieuws geplaatst door Alexandra van der Vliet, 6 Oktober 2006 01:40, vertoningen: 2017

Voor niet-Europese studenten wordt het makkelijker om stage te lopen in Nederland. Werkgevers hoeven voor deze studenten geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen. Het kabinet heeft daar op voorstel van staatssecretaris Van Hoofd van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee ingestemd. Het versoepelen van de toelating is bedoeld om de Nederlandse kenniseconomie te versterken en het groeiende tekort aan hoogopgeleide werknemers aan te vullen.

Werkgevers moeten normaal gesproken een tewerkstellingsvergunning aanvragen als ze een werknemer willen aannemen die niet afkomstig is uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein. De Centrale Organisatie Werk en Inkomen, die de vergunningen afgeeft, controleert dan eerst of de werkgever genoeg moeite heeft gedaan om een werknemer uit de EU aan te trekken. Dit moet verdringing van Nederlandse werknemers en werknemers uit de EU-landen voorkomen.

Voor niet-Europese studenten die aan een Nederlandse onderwijsinstelling studeren wordt het gemakkelijker om de voor hun studie noodzakelijke stage te lopen. Nu hebben ze vaak problemen met het vinden van een stageplek omdat werkgevers voor hen een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen. Dat kost tijd en levert administratieve rompslomp op. Door de vergunningsplicht af te schaffen komt daar een einde aan.

De tweede kamer heeft eind vorig jaar aan het kabinet gevraagd om het voor werkgevers makkelijker te maken de studenten aan te nemen. Daarvoor is een wijziging van het Besluit Uitvoering Wet Arbeid Vreemdelingen nodig.

Bron: Stageplaza.nl

Nieuwsbrief

Zoek: