Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Nieuwe regeling maakt buitenlandse jongeren goedkoper

Nieuws geplaatst door Sui-Ai Chen, 24 Juli 2007 01:40, vertoningen: 892

Tijdens de zomervakantie nemen veel bedrijven scholieren en studenten aan als tijdelijke werkkrachten. Zij zijn goedkoop en hebben een speciale voordelige regeling: de scholieren- en studentenregeling. Bedrijven mogen dan rekening houden met een hogere loonheffingskorting, waardoor ze geen (of minder) loonheffingen betalen. Vanaf 1 juli 2007 is het mogelijk om de regeling ook toe te passen op buitenlandse scholieren en studenten, voor vakantiebaantjes, maar ook stages.

Behalve voor Nederlandse jongeren geldt de scholieren- en studentenregeling nu ook voor jongeren uit een ander land van de Europese Unie en uit IJsland Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Verder moet worden bewezen dat er sprake is van een student of scholier. Dit kan het bedrijf bewijzen door de ISIC (International Student Identity Card) van de student of scholier. Heeft hij die niet, dan kan hij die aanvragen via zijn school of universiteit.

Bij het aannemen van een tijdelijke buitenlandse jongeren gelden de normale verplichtingen voor de loonheffingen:

  • Uiterlijk de dag voor de eerste werkdag moet de student of scholier een verklaring geven met zijn gegevens die nodig zijn voor het doen van de eerstedagsmelding en het berekenen van de loonheffingen.
  • Er moet altijd een geldig identiteitsbewijs in de administratie worden opgenomen.
  • De normale scholieren- en studentenformulier moet worden gebruikt, maar met een paar kleine aanpassingen. Bij vraag 3c wordt geen correspondentienummer ingevuld, maar moet worden aangegeven dat het gaat om een buitenlandse scholier of student. Dit formulier kan samen met een kopie van de ISIC bij de loonadministratie worden bewaard.

Let op!

Buitenlandse studenten en scholieren die in Nederland een bijbaantje hebben, zijn meestal verzekerd voor volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Lopen ze stage in het kader van hun opleiding aan de universiteit of school, dan moet er waarschijnlijk wel aangifte worden gedaan voor alle loonheffingen. Voor buitenlandse scholieren en studenten uit de genoemde landen mag uit de sectorpremie WW het lage premiepercentage worden toegepast. De jongeren mogen dan maximaal acht aaneengesloten weken per kalenderjaar bij een bedrijf in dienst zijn. Deze regeling bestaat sinds 1 juli 2007 en is het hele jaar geldig.

Voor meer informatie: www.belastingdienst.nl

Nieuwsbrief

Zoek: