Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Objectieve informatie over studiekeuze noodzakelijk voor student

Nieuws geplaatst door Bouschraa Elhrouz, 30 Oktober 2007 00:40, vertoningen: 1297

ROC's, hogescholen en universiteiten geven vaak een onduidelijk en onvolledig beeld van hun opleidingen. Dit zeggen de deelnemers aan het grote studiekeuzedebat dat Studiekeuze123 en Kennisnet ICT op school onlangs organiseerden.

Minder uitval

Tijdens de StudieBeurs organiseerden Studiekeuze 123 en Kennisnet ICT op school bijeenkomsten om toe te lichten hoe zij (aankomende) studenten helpen tot een betere studiekeuze te komen. Ruim de helft van de studenten krijgt vroeg of laat spijt van de gemaakte studiekeuze. Een groot deel stapt tijdens het eerste jaar over naar een andere studie. Een ander deel haakt later af of krijgt spijt na het afstuderen. Een meer doordachte en beter voorbereide studiekeuze kan tot minder uitval leiden. Dit zou weer leiden tot een besparing van vele miljarden, aldus het onderzoek van de Nationale Denktank.

Valkuilen

In de eerste bijeenkomst vertelden studiekeuze-experts hoe scholieren een studie kiezen en welke stappen ze doorlopen om tot die keuze te komen. Als belangrijke valkuilen bij de studiekeuze werd genoemd dat scholieren:

  • zich onvoldoende informeren
  • afgaan op één enkele open dag
  • zich laten leiden door keuzes van vrienden of ouders
  • geen duidelijke criteria hanteren bij hun oriëntatie

De experts stelden vast dat de profielkeuze scholieren al op jonge leeftijd dwingt hun loopbaanperspectief in te perken.

Bron: ANP.nl

Nieuwsbrief

Zoek: