Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

On Stage slaat brug tussen vmbo en arbeidsmarkt

Nieuws geplaatst door Alexandra van der Vliet, 26 Oktober 2006 01:40, vertoningen: 1368

On Stage probeert vmbo'ers voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Op 7 november wordt het project afgesloten tijdens een slotmanifestatie. "Als er één doelgroep is die het momenteel zwaar te verduren heeft dan zijn het wel de vmbo'ers", zegt Lilian Willekers, beleidsmedewerker bij Boaborea.

BIMD helpt vmbo-leerlingen

Boaborea is de brancheorganisatie voor arbodiensten en re-integratiebedrijven. "In 2005 kwam het kabinet met BIMD, het Breed Initiatief Maatschappelijke Binding. In dat kader hebben wij voorgesteld om de haperende aansluiting van vmbo-leerlingen op de arbeidsmarkt aan te pakken. Bij hen is de nood het hoogst, en dan met name bij allochtonen."

Re-integratiebedrijven stimuleren

Boaborea startte On Stage, met als doel om scholen te helpen om voortijdige uitval te voorkomen. Eenentwintig scholen werden gekoppeld aan evenzovele re-integratiebedrijven. Willekers: "De re-integratiebedrijven hielpen leerlingen, gratis, zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt, door middel van trainingen sociale vaardigheden, sollicitatietrainingen, voorlichting over de arbeidsmarkt en door ze zélf te leren zoeken naar een stageplaats. Uiteindelijk moeten ze het na afloop van het project zelf kunnen. Daarnaast zijn er door de re-integratiebedrijven arbeidssimulatieplekken ingericht in de scholen, zoals een winkeltje voor schoolbenodigdheden. Dat werd door leerlingen in hun pauze bemand. Zo deden ze ervaring op met het winkelbedrijf."

Een terugblik met toekomst

Op 7 november presenteert Boaborea het On Stage-project tijdens een slotmanifestatie in Utrecht. Daar wordt ook het boekje 'Een terugblik met toekomst' ten doop gehouden. "Het boekje is een evaluatie van On Stage, maar ook een handreiking voor anderen die zich met deze problematiek bezighouden", aldus Willekers, die tevreden is met de resultaten. Er zijn 750 leerlingen bereikt en vijftig docenten geschoold in het geven van sollicitatietrainingen. Ook de deelnemende re-integratiebedrijven zeggen dat het doel bereikt is, in die zin dat leerlingen beter weten hoe ze een werkgever moeten benaderen en hoe ze zich moeten gedragen in een werksituatie.

Kijk op de website van Boaborea voor meer informatie.

Bron: Stageplaza.nl

Nieuwsbrief

Zoek: