Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Ophef over stageperiode maatschappelijke stages

Nieuws geplaatst door Sui-Ai Chen, 5 Juli 2007 01:40, vertoningen: 1174

Onlangs maakte staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs bekend dat middelbare scholieren gedurende drie maanden grofweg één dag per week stage gaan lopen. Eerder stelde het kabinet voor dat alle leerlingen een maatschappelijke stage van drie maanden zouden moeten volgen. Niet iedereen is blij met de verkorte stageperiode.

Bij de maatschappelijke stages zetten de scholieren zich bijvoorbeeld in voor hun eigen wijk, gaan ze aan de slag bij bejaardentehuizen of helpen ze nieuwkomers in te burgeren. Haast alles kan, zolang de stage enig maatschappelijke betekenis heeft.

Tweede Kamerlid Sander de Rouwe, partijgenoot van CDA-staatssecretaris Van Bijsterveldt, wil 'niet afgescheept worden met een paar dagen stage'. "Wij willen een stevige maatschappelijke stage, wij gaan niet voor een ministage", stelt hij. Wel moet volgens De Rouwe bekeken worden of een uitgebreide stage in het onderwijs past en of er überhaupt genoeg geld voor is.

Ook vrijwilligersorganisatie SIW vindt de uitspraak van Van Bijsterveldt maar niets. Volgens de organisatie die vrijwilligers deel laat nemen aan projecten in binnen- en buitenland, zijn de stages te kort om maatschappelijke instellingen echt hulp aan te bieden. De sociale dienstplicht zal volgens voorzitter Anneke Wensing van SIW vooral voor veel rompslomp bij maatschappelijke instellingen zorgen. Stages zullen beëindigen, voordat scholieren echt zijn ingewerkt.

Oorspronkelijk was al onduidelijk hoe alle scholieren van Nederland een stage van drie maanden zou kunnen realiseren. In ieder geval is al duidelijk dat niet alle scholieren in één keer erop uit worden gestuurd. Er zijn namelijk niet genoeg stagebegeleiders. Ook wordt nog bekeken of de maatschappelijke stages de reguliere stages van het (v)mbo niet in de weg zullen zitten. Pas na de zomer wordt de precieze inhoud van het maatschappelijke stageplan bekend.

Nieuwsbrief

Zoek: