Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Politiek leest onderwijsinstellingen de les

Nieuws geplaatst door Bregje Rooijendijk, 11 April 2008 01:40, vertoningen: 1360

Recent onderzoek van Stageplaza.nl heeft uitgewezen dat zowel studenten als bedrijven ontevreden zijn over de stagebegeleiding vanuit onderwijsinstellingen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap haakt hierop in met een brief waarin het de instellingen op hun verantwoordelijkheden wijst.

Onvrede

Ruim 1 op de 5 studenten vindt de begeleiding vanuit de opleiding matig, 14% vindt de begeleiding zelfs ronduit slecht. Studenten zijn vooral ontevreden over de stagebezoeken vanuit school en de begeleiding bij het zoeken van een stage. De onvrede bij bedrijven gaat met name over de sturing van de stagiair. Ook de aansluiting van de opleiding op de stageplek laat volgens bedrijven vaak wat te wensen over.

Reactie vanuit politiek

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt dat onderwijsinstellingen meer aandacht moeten besteden aan stages. Van Bijsterveldt, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is in gesprek met de onderwijsinspectie over 'verstevigd' toezicht op stages. Later dit jaar zal de inspectie onderzoek gaan doen naar stages.

Cijfers

Van Bijsterveldt haalt cijfers aan waaruit blijkt dat twaalf procent van de schoolverlaters stopt met hun opleiding, mede omdat ze geen geschikte stageplaats kunnen vinden. Voor zes procent is het de doorslaggevende reden. Als enkel gekeken wordt naar mbo-studenten, kan de Algemene Rekenkamer zelfs concluderen dat meer dan één op de tien studenten stopt met de opleiding doordat zij geen passende stageplaats kunnen vinden. Bijna een half miljoen mbo'ers moeten tijdens hun opleiding verplicht de werkvloer op. De samenwerking tussen scholen en kenniscentra zou, volgens de Algemene Rekenkamer, ondermaats zijn.

Nieuwsbrief

Zoek: