Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

PvdA’er Leerdam bepleit positieve discriminatie

Nieuws geplaatst door Floris de Jager, 19 Oktober 2006 01:40, vertoningen: 1314

Tweede Kamerlid voor de PvdA John Leerdam ontving in twee jaar tijd 1300 e-mails van allochtone jongeren die problemen ondervonden bij het vinden van een stageplek. "Het begint al bij een sollicitatiebrief met de 'verkeerde naam'. Een duidelijk Turkse of Marokkaanse naam dus."

Lifetime Service Award

In september ontving PvdA-parlementariër John Leerdam de prestigieuze 2006 Lifetime Service Award van de Council for Opportunity in Education (COE). De Amerikaanse COE, die zich inzet in voor gelijke kansen in het hoger onderwijs voor iedereen, onderscheidde Leerdam vanwege zijn grote bijdrage voor het toegankelijk maken van het onderwijs voor groepen in achterstandsposities.

Leerdam aan het woord

"Het was de eerste keer dat een niet-Amerikaan die prijs ontving", zegt een zichtbaar trotse Leerdam in zijn werkkamer in het Tweede Kamergebouw met uitzicht op het Mauritshuis. Aan de deur hangt een poster met de Algemene Verklaring tegen Rassendiscriminatie. Met het Full Colourproject van SBO (Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt) zet Leerdam zich in voor een grotere participatie van allochtonen in het onderwijs.

"Ik ben een zwarte man"

De van oorsprong Antilliaanse Leerdam ("Ik probeer het woord 'allochtoon' zoveel mogelijk te vermijden. Ik ben een zwarte man") vindt dat er veel te weinig Caribische, Kaapverdiaanse en Marokkaanse leraren en docenten zijn. Leerdam: "En dat terwijl op sommige scholen de meerderheid van de leerlingen van buitenlandse afkomst is. Die leerlingen hebben voorbeelden nodig in de vorm van leraren van buitenlandse afkomst, die weten wat er bij die kinderen thuis leeft."

Anoniem solliciteren geen oplossing

Dit jaar hield Stageplaza.nl, de grootste online stagebemiddelaar van Nederland, een onderzoek onder ruim 1100 stagiairs. Een van de anonieme aanbevelingen luidde: "Bij cv naam weglaten, zodat men alleen op basis van cv-gegevens iemand kan beoordelen." Is dat wellicht een idee? Leerdam reageert fel: "Het is van de zotte dat iemand anoniem zou moeten solliciteren om een stageplek te krijgen. Net zoals het idioot is om te moeten verbergen dat je gay bent. Bovendien moet je op een gegeven moment toch naar die stageschool toe en dan komt men er toch wel achter wie je bent. Dus het heeft geen enkele zin om dat te verbergen."

Goed onderwijs is een must

Leerdam is een voorstander van positieve discriminatie. "In de Verenigde Staten werkt affirmative action fantastisch. Het is daar zelfs zo dat andere bedrijven geen zaken met je willen doen als je als bedrijf niet cultureel divers bent. In Groot-Brittannië idem dito. Daarom pleit ik voor een wettelijke verplichting van minimaal tien procent werknemers met een etnische achtergrond in alle lagen van de organisatie. Het moeten niet alleen mensen zijn die bij de toiletten werken. En die wettelijke verplichting geldt ook voor stageplaatsen."

Meer informatie? www.breekijzer-johnleerdam.nl

Bron: Stageplaza.nl

Nieuwsbrief

Zoek: