Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Scholingssubsidies niet populair bij bedrijven

Nieuws geplaatst door Sui-Ai Chen, 13 Juli 2007 01:40, vertoningen: 753

Werknemers maken te weinig gebruik van scholingssubsidies. Veel van hen denken dat scholingstrajecten te duur en tijdrovend zijn. Ook de vergoedingen voor het aanstellen van stagiairs en afstudeerders worden nauwelijks benut. Dit concludeerden subsidiedeskundigen Knippenborg en Grouve n.a.v. een recent onderzoek door de Erasmus Universiteit, dat aantoont dat het Nederlandse bedrijfsleven achterloopt op het gebied van scholing.

Grouve en Knippenborg merken bij hun adviesbureau Currency Connect dat veel bedrijven mogelijkheden laten liggen om gebruik te maken van scholingssubsidies. Zelfs grote bedrijven met uitgebreide interne en externe opleidingstrajecten blijken vaak geen gebruik te maken van ESF-subsidie, één van de bekendste subsidies. Ook de vergoedingen voor oudere werknemers met her- of bijscholingswensen worden niet erg benut. Hetzelfde geldt voor de vergoedingen voor stagiairs en afstudeerders. Het gaat om zowel subsidies als fiscale aftrekregelingen. En dat is erg onnodig. "Het gebruik maken van scholingssubsidies biedt juist een oplossing voor de beperkingen waar het bedrijfsleven tegen aanloopt. Bij een Europese subsidie kan de vergoeding oplopen tot 40 procent van de externe kosten", aldus Knippenborg.

De deskundigen merken dat veel bedrijven de scholingssubsidies wel bij naam kennen, maar denken zelf niet in aanmerking te komen. Er zijn ook ondernemers die op zien tegen de administratie die bij een subsidietraject hoort. Maar dat hoeft juist niet. Vooral de fiscale aftrekregelingen kennen vrijwel geen administratie. En de tijd die gaat zitten in het bijhouden van uren en deelnemersgegevens bij een groot opleidingstraject betaalt zich dubbel en dwars terug. Een Europese scholingssubsidie betekent in de praktijk dan al snel enkele tonnen aan overheidsgeld.

Bron: ANP.nl

Nieuwsbrief

Zoek: