Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

SP tegen commerciële detacheringbureaus

Nieuws geplaatst door Floris Dogterom, 26 Februari 2007 00:40, vertoningen: 1441

Kersvers SP-Kamerlid Nathalie de Rooij liet onlangs via een persbericht weten tegen commerciële detacheringsbureaus te zijn die stageplaatsen verzorgen. Detacheringsbureau Aldivèr vraagt zich af of De Rooij het onderscheid tussen BOL en BBL wel goed in de gaten heeft, terwijl stagebemiddelaar Stageplaza.nl stelt dat scholen juist blij zijn met commerciële bemiddelaars.

Nathalie de Rooij, lid van de Tweede Kamerfractie van de SP, kant zich tegen de groei van commerciële detacheringsbureaus. De Rooij: "Deze bureaus nemen leerlingen in dienst en detacheren die bij werkgevers. In feite zeggen ze tegen de scholen: laat de begeleiding van de leerlingen maar aan ons over. Wij zeggen: die begeleiding mag je niet uitbesteden. Leren is een continu proces. Dan is het goed dat er iemand is die de leerling gedurende dat gehele proces begeleid, ook tijdens zijn stage. Een school kan dat als geen ander. Een leerling heeft een vertrouwensband met iemand nodig, en bij een bedrijf moet hij die band opnieuw opbouwen."

Stukje rendement

Rayonmanager Jan Boog van detacheringsbureau Aldivèr zegt in een reactie dat Aldivèr met zijn stageactiviteiten begonnen is omdat er een gat bestaat tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Dat gezegd hebbende: Aldivèr is uiteraard geen puur ideële instelling. Boog: "We willen een kostendekkende exploitatie met daar bovenop een stukje rendement. Daar doen we niet geheimzinnig over. Maar blijkbaar kunnen wij bedrijven iets bieden wat scholen niet hebben."

Tussenaap

Net als De Rooij vindt Boog dat de begeleiding van een stagiair in principe in handen moet zijn van de onderwijsinstelling, zij het met een kanttekening. "Het zou gunstig zijn als er een persoon is die het hele leertraject van een leerling begeleidt. Aan de andere kant: we hebben het hier over mensen van 16 jaar en ouder die het bedrijfsleven in gaan. Die krijgen gedurende hun opleiding al een andere rol en plek in het bedrijf en in de maatschappij. Zij doorlopen een snel traject van scholier tot medewerker. Daar kunnen wij, in het bedrijfsleven, een rol in spelen."

Rob Kriegsman, algemeen directeur van stagebemiddelaar Stageplaza.nl ("Wij bemiddelen bij stages, maar detacheren niet"), stelt dat scholen juist blij zijn met commerciële bemiddelings- en detacheringsbureaus. "Op deze manier kunnen ze de acquisitie van stagebedrijven aan professionals overlaten en zich op hun kerntaken concentreren, het begeleiden van de stagiairs: bureaus als Aldivèr nemen die helemaal niet over, dat mogen ze niet eens. Ik vind dat ook goed. De begeleiding is en blijft een taak van de school."

Nieuwsbrief

Zoek: