Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Stage bemoeilijkt door bachelor-mastersysteem

Nieuws geplaatst door Lieke ten Voorde, 1 Maart 2006 00:40, vertoningen: 1393

UTRECHT- Door de invoering van het bachelor-mastersysteem wordt stage lopen voor de student moeilijker. Vooral bij eenjarige masterstudies is het lastig om tijd vrij te maken voor een stage zonder daarmee studievertraging op te lopen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wil daarom de masterstudie verlengen naar anderhalf of liever zelfs twee jaar.

Stage lopen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. In de eerste plaats voor de student, zodat deze ervaring opdoet in de praktijk. Maar ook voor universiteiten en hogescholen is een stage een voordeel, de student neemt immers weer informatie mee waar de onderwijsinstelling veel van kan leren. Maar ook de arbeidsmarkt is gebaat bij stagiaires, studenten hebben namelijk nog een frisse en kritische kijk.

De invoering van het bachelor-masterstelsel heeft veel veranderd. "Drie jaar plus één jaar is niet meer vanzelfsprekend vier jaar," zegt Evelien van Roemburg, voorzitter van het ISO. "In het derde jaar van de bachelorstudie moeten studenten nu al afsluitende opdrachten maken. Deze nemen veel tijd in beslag. Daarnaast moeten studenten bij een eenjarige masteropleiding zoveel dingen doen dat voor een stage bijna geen tijd meer is." Tijdens de masterstudie schrijven studenten vaak een scriptie, doen een onderzoek en volgen daarnaast nog veel colleges. "Door al deze extra activiteiten zou een master eigenlijk langer moeten duren dan één jaar," aldus van Roemburg.

Vorig jaar december heeft het kabinet al 35 miljoen euro uitgetrokken voor de begeleiding van stagiaires in het mbo. Ook heeft het kabinet voor 2006 nog eens 60 miljoen euro toegezegd als uit onderzoek blijkt dat er meer moet worden gedaan om schooluitval op het (v)mbo te voorkomen. Het ISO is op dit moment in overleg met hogescholen en universiteiten over de studiebelasting tijdens het bachelor-mastersysteem. Het ISO is ook in gesprek met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om meer geld vrij te maken om dit probleem op te lossen. Staatssecretaris Rutte vindt het belangrijk hier aandacht aan te besteden.

Op dit moment hebben studenten die een onderzoeks- of wetenschappelijke master doen al twee jaar de tijd hiervoor. Het ISO wil dat dit voor alle masteropleidingen wordt ingevoerd.

Nieuwsbrief

Zoek: