Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Stage lopen in het buitenland

Nieuws geplaatst door Bianca Schotanus, 25 Februari 2008 00:40, vertoningen: 3565

Slechts 2% van de 500.000 studenten in het Hoger Onderwijs loopt stage in het buitenland. Er komen wel steeds meer stagebemiddelingsbureaus die daarin bemiddelen en het is steeds meer in trek. Voor veel studenten blijft het bij dromen en dat is jammer, want er zitten veel voordelen aan een buitenlandse stage.

Veel te regelen

Er zijn een aantal verklaringen te vinden waarom studenten geen stage willen of kunnen lopen in het buitenland. Zo zijn de kosten die daarbij komen soms groot. De taal is vaak ook een probleem en het is een hoop geregel. Zo moet je zoeken naar een geschikte stage, visum, verzekering, injecties, huisvesting, enz. We vroegen aan een aantal studenten waarom zij geen stage lopen in het buitenland. Het merendeel erkende het wel te willen, maar de kosten zijn te hoog en het is teveel geregel. De mogelijk studievertraging die je kan oplopen is ook een van de redenen waarom studenten het dichter bij huis zoeken.

Voordelen van buitenlandse stages

Natuurlijk zitten er ook een aantal positieve kanten aan een buitenlandse stage. Zo kan je een andere taal leren. Dit is altijd positief voor toekomstige banen en het staat goed op je cv. Je komt ook in aanraking met andere culturen en daar leer je ook weer van. Het grootste voordeel voor studenten is toch wel het vakantiegevoel. De Nederlandse temperaturen zijn niet geweldig, maar in landen als Spanje, Curaçao of Italië heerst er een subtropisch klimaat.

Positieve ervaringen

Remco Waterkot, nu afgestudeerd in Management, Economie en Recht aan Hogeschool Inholland te Alkmaar, liep van februari tot juli 2007 stage in Curaçao. Hij vond het een geweldige ervaring."Ik wilde al heel lang reizen en nu kon ik mijn afstudeeropdracht in Curaçao doen", vertelt Remco enthousiast. "Ik werkte op de marketing afdeling van een groot internationaal bedrijf en woonde samen met zes stagiairs uit verschillende landen". "Het was heel goed voor mijn ontwikkeling en ben een stuk zelfstandiger geworden", zegt Remco blij.

Informatie over stagelopen in het buitenland

Bij stage in het buitenland kan er een teruggave van je OV jaarkaart worden aangevraagd, aangezien je die niet meer gebruikt. Je krijgt ook een uitwonende beurs, voor zover je die nog niet had. Bij sommige buitenlandse bedrijven krijg je een stagevergoeding.

Welke landen zijn populair?

Op de eerste plaats komt Noord-Amerika met 23%, daarna de Nederlandse Antillen met 18%, en op de derde plek Marokko met 12%. West-Europese landen als Engeland en Spanje zijn ook populair.

Nieuwsbrief

Zoek: