Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Stagebox beoogt moeilijk plaatsbare jongeren binnenboord te houden

Nieuws geplaatst door Floris Dogterom, 13 November 2006 00:40, vertoningen: 1414

Eind 2005 hebben het kabinet en de sociale partners, verenigd in de Stichting voor de Arbeid, afspraken gemaakt over het realiseren van 20.000 extra stage- en simulatieplaatsen voor moeilijk plaatsbare deelnemers; mbo'ers die de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) of beroepsopleidende leerweg (bol) volgen.

De subsidieregeling Stagebox 2006-2010 moet 20.000 moeilijk plaatsbare jongeren aan een stage- of simulatieplaats helpen. "Een schilder moet leren dat hij niet in z'n blote bast aan het werk kan gaan."

Eind 2005 hebben het kabinet en de sociale partners, verenigd in de Stichting voor de Arbeid, afspraken gemaakt over het realiseren van 20.000 extra stage- en simulatieplaatsen voor moeilijk plaatsbare deelnemers; mbo'ers die de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) of beroepsopleidende leerweg (bol) volgen. De Regeling stagebox beroepsonderwijs (2006 tot en met 2010) geeft met 35 miljoen euro op jaarbasis invulling aan die afspraken.

Maar waarom is deze extra maatregel eigenlijk nodig?

"Er bestaan inderdaad al veel initiatieven om jongeren aan een stageplek te helpen', zegt Bert Brehm, woordvoerder van het ministerie van OCW. "Maar deze regeling is er specifiek op gericht om jongeren die tussen wal en schip dreigen te raken, binnenboord te houden. Dan moet je denken aan deelnemers met onvoldoende opleiding die nog niet helemaal klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Ze hebben moeite met op tijd komen of om zich aan de regels te houden. Een schilder moet leren dat hij niet z'n blote bast aan het werk kan gaan."

De regeling maakt geen onderscheid tussen stageplaatsen en simulatieplaatsen. De reden hiervoor is dat de behoefte aan simulatieplaatsen sterke regionale verschillen vertoont. Brehm: "Simulatieplaatsen zijn bedoeld als opstap naar stageplaatsen. Bij een simulatieplaats kan een leerling ervaring opdoen in een praktijkomgeving. Zo wordt er bijvoorbeeld in een schoollokaal een kantoor ingericht waar een arbeidssituatie wordt gesimuleerd, onder toezicht van docenten. Zo leert men de leerlingen goede manieren, waarna men ze met een gerust hart op stage kan sturen."

Maaike Lups, accountmanager bij online stagebemiddelaar Stageplaza.nl, is een voorstander van simulatieplaatsen. Lups: "Natuurlijk gaat het er bij ieder bedrijf weer anders aan toe, maar door middel van zo'n simulatieplaats krijgen leerlingen toch een indruk van wat ze mogen verwachten. En wat er van hen verwacht wordt, natuurlijk. Voor stagebedrijven is het ook gunstig, want goed voorbereide stagiaires schelen hun tijd; tijd die ze goed kunnen gebruiken om aandacht te schenken aan andere aspecten van de stage."

Meer informatie: Regeling stagebox beroepsonderwijs 2006

Bron: Stageplaza.nl

Nieuwsbrief

Zoek: