Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Stagevergoeding ongelijk verdeeld

Nieuws geplaatst door Lieke ten Voorde, 16 Oktober 2002 01:40, vertoningen: 2742

Verdienen mannen in het bedrijfsleven gemiddeld meer dan vrouwen, tijdens de stage is dat niet veel anders. Dat blijkt althans uit onderzoek van stagebemiddelaar Stageplaza onder 10.000 Nederlandse studenten in het MBO en hoger onderwijs.

De verschillen in stagebeloning zijn sowieso groot. Bijna 40 procent van de mbo'ers ontvangt helemaal geen stagevergoeding, tegen 6 procent en 14 procent bij respectievelijk HBO- en universitaire studenten. Ook de sekse maakt kennelijk verschil voor de stagevergoeding, zo blijkt uit het onderzoek van Stageplaza. Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek: het gemiddelde uurloon voor mannen is 7,3 procent hoger dan dat van vrouwen.

Communicatiestudente Tanja Markus (24) uit Spijkernisse kan erover meepraten. Toen ze voor haar vorige opleiding, mbo Toerisme, twee jaar geleden stage ging lopen bij een reisorganisatie, merkte zij dat zij lager kreeg betaald dan een mannelijke stagiair. "Ik werkte daar samen met een jongen. Hij deed dan wel een HBO-opleiding, maar kreeg wel iedere maand een stagevergoeding. Terwijl ik helemaal niets kreeg voor dezelfde werkzaamheden", zegt ze, nog steeds teleurgesteld.

Stagevergoeding niet verplicht

Voorlichter Silvia Roelofs van de Commissie Gelijke Behandeling, een onderdeel van vakcentrale FNV, ziet vaker dat bedrijven werknemers verschillend belonen. Dat komt volgens Roelofs voor bij zowel werknemers als stagiaires. "Hoewel er natuurlijk een verschil is tussen het werk van bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur en het werk van een beeldschermtypiste", legt zij uit. Voor beide functies is een bepaalde houding vereist en beide beroepen vragen een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel. Het is volgens de voorlichter niet wettelijk verplicht een stagevergoeding te geven. Maar als dit in de CAO van het bedrijf geregeld is, moet het bedrijf zich hieraan houden.
Het mag echter nooit zo zijn, zo zegt Roelofs, dat er verschil is in beloning tussen beide seksen. Mannen en vrouwen hebben bij gelijkwaardig werk recht op een gelijke beloning. Dat is wettelijk vastgelegd. Elke werknemer kan hierop aanspraak maken bij zijn of haar werkgever. Dus ook stagiaires, benadrukt Roelofs.

Sector

Studente Myrte Versluys (21) uit het Drentse Dalen weet uit verhalen van medestudenten dat de ene sector een stagiaire een hogere beloning geeft dan de andere. "In de zorgsector worden doorgaans veel lagere stagevergoedingen toegekend dan in de IT", meent ze. Versluys, die zelf begin volgend jaar aan haar stage begint, denkt dat dit ligt aan het feit dat voornamelijk vrouwelijke studenten een verzorgende opleiding volgen en er meer mannelijke studenten te vinden zijn in de computerbranche.
Informaticastudent Wouter Koppelaar (19) uit Rotterdam, die vorig jaar stage heeft gelopen op de ICT-afdeling bij een multinational, spreekt dat tegen. Daadwerkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen op de werkvloer heeft hij daar althans niet gemerkt. "Ik werkte samen met achttien anderen en daar zaten ook vrouwen tussen. Maar al die tijd dat ik daar werkte heb ik niemand horen klagen over verschil in salaris, terwijl we allemaal toch heel openlijk over allerlei dingen praatten."
Student van de lerarenopleiding economie, Krijn Zondervan (21) uit Zwolle maakt zich sowieso niet zo druk over zijn stage-inkomsten. Hij heeft ook geen idee of hij meer krijgt dan een vrouwelijke stagiaire. "Tijdens de sollicitatieprocedure voor een stageplaats had ik op een gegeven moment de keuze uit drie verschillende adressen, waar ik overigens bijna evenveel zou gaan verdienen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de stageplaats die het dichtst bij mijn huis was en daar heb ik een perfecte stageperiode gehad."

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedraagt het gemiddeld uurloon € 17,32. Een stagiaire krijgt in veel gevallen slechts tien procent hiervan, wat neerkomt op een gemiddelde stagevergoeding van € 1,70 per uur. De standaardvergoeding voor een mbo'er ligt doorgaans rond de € 228 per maand. Als de stagiair een HBO opleiding volgt en stage gaat lopen, ligt het gemiddelde salaris tussen € 228 en € 318 per maand. De vergoedingen van stages op academisch niveau zijn over het algemeen hoger dan die voor een HBO opleiding. Het gemiddelde ligt hier tussen de € 318 en € 545 per maand, maar omdat de vraag naar lT'ers relatief groot is, ligt het gemiddelde hier soms iets hoger.

Bron: Spits

Nieuwsbrief

Zoek: