Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Stagiaires aannemen levert bedrijven geld op

Nieuws geplaatst door Sui-Ai Chen, 18 Mei 2007 01:40, vertoningen: 2561

In de ogen van sommige bedrijven kost een stagiaire alleen maar geld. De Ministerie van Economische zaken heeft daarom 6000 innovatievouchers voor 2007 ter beschikking gesteld. Een innovatievoucher is een bon waarmee MKB-bedrijven kennis kunnen inkopen bij een publieke of private kennisinstelling. Simpel gezegd, bedrijven krijgen geld voor het aannemen van een stagiaire die verbonden is aan een hogeschool, universiteit of andere onderwijsinstelling.

Het doel is om bedrijven te stimuleren stagiaires aan te nemen. Deze hebben vaak een nieuwe en verfrissende kijk op het bedrijf. En dat gebruiken ze om het bedrijf te innoveren door middel van een onderzoek. De Ministerie van Economische zaken begon om deze reden in 2004 een pilot met honderd innovatievouchers voor MKB-bedrijven. Sindsdien volgden andere pilots met steeds meer exemplaren. Voor 2007 zijn 3000 vouchers beschikbaar gesteld van 2500 euro die zijn bedoeld als kennismaking met een onderwijsinstelling. Ondernemers die al eerder hadden meegedaan, komen niet meer in aanmerking voor een kleine voucher. Nog eens 3000 vouchers van maar liefst 7500 euro zijn voor de uitgebreide onderzoeksvragen. Wel is er een verplichte eigen bijdrage van 1/3 deel. Bij dit exemplaar wordt maximaal 5000 euro uitbetaald. In één jaar kunnen ondernemers zowel een kleine als een grote innovatievoucher ontvangen.

De vouchers worden vooral gebruikt bij technische universiteiten (15%), overige universiteiten (20%), hogescholen (20%) en andere kennisinstituten (35%). Aanvragers komen uit vrijwel alle sectoren. Opvallend zijn de hoge aanvragen uit de zakelijke dienstverleningssector, vooral bestaande uit ingenieurs- en adviesbureaus. Het merendeel van de kennisvragen is technologisch van aard en gericht op verbetering van product of proces. Zo worden onder andere vouchers verstrekt voor het testen van producten en materialen, het uitvoeren van experimenten en het doorrekenen van specifieke modellen. Vooral bij hogescholen zijn regelmatig marktonderzoeken met behulp van een voucher uitgevoerd.

De vouchers bleken vorig jaar vooral door kleinere bedrijven te zijn aangevraagd. Circa 70% van de aanvragers had minder dan 10 werknemers. Grote vouchers werden vaker aangevraagd door grotere bedrijven met gemiddeld 17,6 werknemers.

Voor meer informatie: www.senternovem.nl en www.minez.nl

Nieuwsbrief

Zoek: