Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Studenten hekelen hoger collegegeld

Nieuws geplaatst door Bouschraa Elhrouz, 26 November 2007 00:40, vertoningen: 1374

Het is onbegrijpelijk dat studenten meer moeten gaan uitgeven terwijl hun inkomsten al tientallen jaren dalen. Dat zeggen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vrijdag in reactie op de plannen van minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) om het collegegeld te verhogen. "Het onderwijs is geen grabbelton."

Verhoging collegegeld

Plasterk heeft ruim een miljard euro nodig om het dreigende lerarentekort op te vangen. Dit geld wil hij vrijmaken door het collegegeld te verhogen. Dat gaat de komende tien jaar voor alle studenten met ongeveer twintig euro per jaar omhoog. De ISO en LSVb hebben hier geen begrip voor. "Het kabinet heeft de mond vol van toegankelijker hoger onderwijs, hogere kwaliteit en verhoogde participatie van allochtonen. Het besluit de collegegelden te verhogen staat haaks op deze voornemens." Wel zijn de studentenorganisaties opgelucht dat andere ministeries ook meebetalen aan het lerarenprobleem.

Maatregelenpakket

Vrijdag werd de ministerraad het eens over een pakket maatregelen die ertoe moeten leiden dat het beroep van leraar aantrekkelijker wordt. Dat is volgens het kabinet nodig om het lerarentekort op te vangen. De komende jaren zal driekwart van de huidige leraren in het voortgezet onderwijs vertrekken.

Goede leraren krijgen in de toekomst een bonus en leraren in achterstandswijken krijgen er vijf tot tien procent bij. De salarissen van schooldirecteuren in het basisonderwijs gaan met 275 euro bruto per maand omhoog. Het kabinet trekt voor de plannen honderden miljoenen per jaar extra uit, oplopend tot uiteindelijk ruim 1,1 miljard euro.

Bron: Trouw.nl

Nieuwsbrief

Zoek: