Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Studenten schieten leraren te hulp

Nieuws geplaatst door Laura Geenen, 24 September 2008 01:40, vertoningen: 1135

Al jaren is er een groot tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs. Ook de kwaliteit gaat achteruit. Om de kwaliteit van de opleidingen van leraren op te schroeven en de instroom in de opleidingen te vergroten heeft Staatssecretaris van Bijsterveldt een nieuw plan gepresenteerd.

Educatieve Minor

Naast tientallen stagiaires gaan nu ook studenten de leraren in het voortgezet onderwijs ondersteunen. In de nota Krachtig Meesterschap van Staatssecretaris van Bijsterveldt, die zij maandag in Utrecht presenteerde, stelt zij dat studenten, die hun bachelordiploma hebben behaald, voor de klas mogen staan. De studenten moeten hiervoor wel eerst een speciale minor hebben gevolgd.

Lesgeven in het voortgezet onderwijs

De Universiteit en Hogeschool van Utrecht bieden deze minor gezamenlijk aan vanaf 1 september 2009. Wel moet er eerst nog overlegd worden met de middelbare scholen, zij moeten er immers klaar voor zijn. Met de minor op zak kunnen de studenten les gaan geven op het vmbo en in de onderbouw van de havo en het vwo. Het plan moet worden betaald uit het budget voor Leerkracht; het programma waarmee het kabinet de positie van leraren wil verbeteren.

Verbeteren bestaande lerarenopleidingen

Van Bijsterveldt wil ook de kwaliteit van de bestaande lerarenopleidingen verbeteren. Het niveau van afgestudeerden moet beter en ook aan aankomende studenten worden hogere eisen gesteld. Intakegesprekken moeten duidelijk maken op welke terreinen een student nog achterstanden moet wegwerken. Vooral studenten die vanuit het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) aan een lerarenopleiding beginnen moeten het nodige bijspijkeren.

Bron: Volkskrant.nl

Nieuwsbrief

Zoek: