Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Tekort aan stagiaires dwingt tot werving in het buitenland

Nieuws geplaatst door Rogier Kind, 24 Januari 2007 00:40, vertoningen: 1453

In haar nieuwjaarstoespraak pleitte FNV-voorzitter Agnes Jongerius voor een landelijke 'raamafspraak' om de werkloosheid aan te pakken. De FNV wil door scholing en stages werklozen buiten hun eigen sector aan het werk helpen. Het vastleggen van stagebeleid in cao's is daarbij een middel.

Honderdduizenden werklozen en 300.000 onvervulbare vacatures

Door maatschappelijke ontwikkelingen als globalisering en vergrijzing is de situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt flink scheefgegroeid. "Omscholing van werklozen uit andere sectoren is een belangrijk deel van de oplossing", zegt FNV-woordvoerder Harrie Lindelauff. "Vijftien jaar geleden heeft dat prima gewerkt in de ICT. Mensen werden massaal opgeleid en konden meteen aan de slag. Wij willen graag een landelijke 'raamafspraak' maken met het kabinet en de werkgevers, een langetermijnvisie voor de aanpak van de werkloosheid." De overheid zou volgens de FNV scholing fiscaal moeten stimuleren. "Ook de werkgevers moeten hun steentje bijdragen", aldus Lindelauff. "Die zeggen vaak: we doen al genoeg. Maar ze verkopen zich altijd beter dan ze zijn."

Stages vastleggen in cao's?

Arjen Ploegmakers, beleidsmedewerker arbeidsmarkt en onderwijs bij de FNV, vindt dat scholing vanuit de loonruimte gestimuleerd moet worden. "Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je in een cao bepaalt om de lonen minder te laten stijgen, en dat de werkgever in plaats daarvan een opleiding betaalt. En wat betreft het vastleggen in cao's van één stagiaire per vijftig werknemers: voor kleinere bedrijven geldt dan dat we het sector of per branche moeten bekijken."

Het MKB wil het FNV-idee om stages in cao's vast te leggen 'per sector bekijken'. Mario van Mierlo, secretaris sociale zaken van MKB: "We doen natuurlijk al een heleboel op dat gebied. Het leerwerkplaatsenproject is zeer succesvol gebleken. Scholing op de werkplek vinden wij als werkgevers ontzettend belangrijk. Mensen moeten zich blijven ontwikkelen. Het MKB maakt graag gebruik van stagiairs en de afgelopen jaren hebben heel wat jongeren daar een (leer)werkplek gevonden. Helaas kan het MKB niet alle jongeren opvangen - werkgevers vinden het belangrijk dat hun personeel goed gekwalificeerd is, waar nodig de taal spreekt en binnen de bedrijfscultuur past. Een werkgever is nu eenmaal vrij om die persoon aan te nemen die naar zijn of haar mening het beste bij hun organisatie past. Ondernemers willen in de eerste plaats een bedrijf draaiend houden."

Het MKB zegt een groot voorstander van een goed functionerend arbeidsmarktbeleid te zijn, waar mensen op de juiste plek zitten. Van Mierlo: "Op dit moment zijn er in bepaalde sectoren, zoals in de techniek en de zorg, grote tekorten. Gelukkig kunnen die voor een deel worden opgevuld met werknemers uit andere EU-lidstaten. Omscholing van werklozen kan ook een deel van de oplossing vormen, al kan ik mij voorstellen dat iemand uit de kunst- en cultuursector niet gemakkelijk is op te leiden tot techneut. Het begint al met een goede beroepenvoorlichting in het voortgezet onderwijs."

Gijs Bodenstaff, commercieel directeur van online stagebank Stageplaza.nl, zegt op grote schaal goed geschoolde stagiaires te werven in EU-landen als Polen, Hongarije en Roemenië. Bodenstaff: "We moeten wel. In Nederland studeren eenvoudigweg veel te weinig mensen af aan technische en ICT opleidingen. De Polen en Hongaren zijn hoogopgeleide, harde werkers. Overigens ben ik absoluut een voorstander van de omscholingsvoorstellen van de FNV. Ik voorspel dat iedereen die nu van school komt, zich in de komende veertig jaar minimaal een keer moet laten omscholen, ongeacht in welke sector hij of zij werkzaam is. De automonteur van vandaag de dag heeft een totaal andere baan dan 15 jaar geleden."

Nieuwsbrief

Zoek: