Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Tips en trucs voor de stagiair

Nieuws geplaatst door Bregje Rooijendijk, 16 Juli 2008 01:40, vertoningen: 1593

Zoals onder meer uit het Nationaal Studenten Onderzoek 2008 van Stageplaza.nl blijkt, moet de kwaliteit van stages worden verbeterd. Bedrijven en onderwijsinstellingen maken over en weer verwijten en de stagiair is vaak de dupe. Het boek Competent afstuderen en stagelopen van Piet Kempen, professor Advieskunde aan de TU Eindhoven, biedt mogelijk uitkomst voor zolang deze strijd nog duurt.

Advieskundige benadering

Piet Kempen begeleidde als professor Advieskunde aan de TU Eindhoven studenten tijdens hun stage. Naar aanleiding van zijn ervaringen schreef hij samen met Jimme Keizer een boek met praktische tips: Competent afstuderen en stagelopen. Het boek richt zich vooral op wat de student zelf kan doen om een stage goed te laten verlopen.

(Koffie)dik erbovenop

"Een goede stage begint met een goede eerste indruk", legt hij uit. "Stuur een mailtje rond, waarin je jezelf voorstelt. Veel studenten denken dat ze zo onopvallend mogelijk in een hoekje moeten gaan zitten, zodat uiteindelijk alleen de koffiejuffrouw hen nog weet te vinden." Ook allerlei andere tips komen aan bod zoals het niet later verlaten van de werkplek dan de baas. Volgens Kempen wekt de student hiermee, in plaats van een goede indruk, het idee het werk niet op tijd af te krijgen.

Gulden middenweg

Waar het gaat om de matige kwaliteit van stagebegeleiding, legt Kempen de schuld vooral bij de docenten. "Bij veel stages is het 'op hoop van zegen' en 'we kijken wel hoe het gaat'." Toch is een strakke begeleiding volgens Kempen ook niet goed. "De student moet de ruimte krijgen zelf na te denken en te leren." Kempen hoopt met zijn boek dan ook zowel studenten als docenten te informeren.

Bron: NRC.nl

Nieuwsbrief

Zoek: