Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Veel klachten over weigering hoofddoek

Nieuws geplaatst door Bianca Schotanus, 14 Maart 2008 00:40, vertoningen: 1910

Studentes met een hoofddoek worden geweigerd op stageplekken. Het is tegen de wet, maar het gebeurt vaker dan men denkt. Sinds 1997 bestaat de Stichting Meldpunt Discriminatie. Daar kunnen studenten klachten indienen over bedrijven die discrimineren.

Bedrijven onder de loep

"Bij het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam komen vaak klachten binnen van studentes die geen stageplek kunnen vinden", vertelt Jessica Silversmith van het MDA. "Onze ervaring is dat het vaak gaat om bedrijven die geen stagiaires aannemen die een hoofddoek dragen. De reden is dat de klanten van bedrijven het niet zouden waarderen. Een ander argument dat werkgevers aanvoeren, is dat een hoofddoek niet past binnen de kledingvoorschriften. Na het binnenkomen van klachten van stagiaires, gaat het MDA met de desbetreffende bedrijven praten.

Voorlichting bij scholen

Het meldpunt geeft voorlichting op scholen om studenten op hun rechten te wijzen. Daarnaast gaat het MDA in dialoog met stagebureaus. Ze willen bijvoorbeeld dat de bureaus werkgevers aanspreken die onderscheid maken op hoofddoeken.

20% stagiaires gediscrimineerd

Uit het Nationaal Studentenonderzoek 2007 van Stageplaza.nl was al gebleken dat 19% van de Nederlandse stagiaires gediscrimineerd is tijdens een sollicitatiegesprek of op de stageplek zelf. Ruim een kwart daarvan wordt gediscrimineerd op afkomst/religie. Een ander opvallend feit is dat 89% van de studenten vermoedt dat er bij stages gediscrimineerd wordt.

Op zwarte lijst bij discriminatie

Tijdens het debat 'Geen praatjes, maar stages'; in februari 2008, werd al duidelijk dat studentenorganisaties als de Landelijke Studenten Vakbond en Tweede Kamerlid Tofik Dibi een 'zwarte lijst' willen van discriminerende bedrijven. Er werd betoogd geen zaken te doen met bedrijven die op deze lijst staan. "Zo wordt discriminatie gelijk in de kiem gesmoord", vertelde Dibi.

Studenten die zelf gediscrimineerd zijn, bijvoorbeeld omdat ze een hoofddoekje dragen kunnen op www.meldpunt-discriminatie.nl hun klacht indienen. Ook studenten die met andere vormen van discriminatie te maken hebben gehad (seksuele voorkeur, leeftijd, geslacht, enz.) kunnen bij terecht bij het meldpunt.

Nieuwsbrief

Zoek: