Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Werkgevers financieel prikkelen voor meer stageplekken

Nieuws geplaatst door Alexandra van der Vliet, 4 Oktober 2006 01:40, vertoningen: 1326

Werkgevers die jongeren in dienst nemen vanuit het beroepsonderwijs, moeten zelf ook voldoende stageplekken aanbieden. Doen ze dat niet, dan moeten ze verplicht een bijdrage storten in het scholingsfonds van de bedrijfstak.

Dat idee voor een financiƫle prikkel opperde Agnes Jongerius tijdens een politiek debat in Den Haag in het kader van de Dag van de Stage. Op deze manier wil de FNV het schreeuwend tekort aan stageplaatsen verminderen. De Dag van de Stage is een initiatief van de FNV en wordt georganiseerd samen met onder andere de Kamer van Koophandel. Nederlands grootste vakcentrale pleit al enige tijd, in navolging van FNV Jong, dat bedrijven op elke 50 werknemers tenminste 1 stagiair aannemen.

Het tekort aan stageplaatsen wordt geraamd op ongeveer 8.000. De FNV denkt dat het tekort groter is dan de officiƫle cijfers en dat nu veel jongeren gewoon maar een andere opleiding kiezen of (tijdelijk) uitvallen. De FNV vindt ook dat scholen stageplekken moeten regelen en het niet meer aan de leerling moeten overlaten.

Tijdens de bijeenkomst met jongeren en politieke partijen, pleitte Jongerius ook voor het aanstellen van een minister van Jeugdzaken. Bij onder meer het vooruithelpen van risicojongeren zou zo'n minister de regie moeten nemen om ze de versnippering tegen te gaan en instanties tot de orde te roepen. Zo'n ministerie moet ook een meldpunt krijgen voor discriminatie van jongeren bij stages op de arbeidsmarkt.

De FNV-voorzitter toonde zich geen voorstander van zogeheten 'prep camps', heropvoedingskampen voor drop-outs, een idee van Hand de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkeloosheid.

Bron: Stageplaza.nl

Nieuwsbrief

Zoek: