Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Zelfreflectie belangrijke competentie tijdens stage

Nieuws geplaatst door Bregje Rooijendijk, 13 Augustus 2008 01:40, vertoningen: 3084

Als je aan een hbo-instelling gaat studeren, kun je niet om het begrip competentie heen. Vrijwel iedere hbo-opleiding is ingericht op basis van competenties. Reflecteren is één van die competenties. Ook tijdens en na stageperiodes is reflecteren van belang. Wat vinden stagiairs van deze verplichte zelfbeoordeling?

Kijk naar jezelf

Reflecteren houdt in dat je terugkijkt op eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren. Er kan gereflecteerd worden op persoonlijk niveau, op beroepsmatig niveau en op maatschappelijk niveau. Er wordt van studenten verwacht dat zij leren deze vormen van reflectie toe te passen. Binnen hbo-opleidingen als Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) vormt reflectie zelfs één van de kerncompetenties.

Stagiair hekelt monoloog

Wat vinden stagiairs van het feit dat ze zichzelf regelmatig een spiegel voor moeten houden? Jochem del Prado, student Communication, Media and Music, vertelt Stageplaza.nl het volgende: "Ik zie zeker het belang in van zelfreflectie, wat ik alleen jammer vind is dat er vaak weinig feedback op komt. Naar mijn mening is het nutteloos om jezelf een spiegel voor te houden zonder dat er een docent of stagebegeleider is die reageert op je bevindingen. Ik denk dat verplichtstelling van zelfreflectie noodzakelijk is, niemand zou anders de tijd nemen om zichzelf uitgebreid te evalueren."

Nieuwsbrief

Zoek: