Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Zoeken naar de ideale stagiair

Nieuws geplaatst door Lieke ten Voorde, 7 September 2004 01:40, vertoningen: 1693

Algemeen Dagblad, 7 september 2004 Rotterdam - De hele dag kopiëren en koffiezetten is verleden tijd. De stagiaire van nu moet veel meer kunnen. Maar hebben de studenten de gewenste kwaliteiten? Uit een onderzoek van Stageplaza.nl is gebleken dat stagiaires zich op veel punten moeten verbeteren. Van de 1000 ondervraagde MKB-bedrijven met stagiaires vindt de helft dat de studenten niet voldoen.

"Het grootste probleem is dat de stagiaires onvoorbereid aan hun stage beginnen. Ze moeten iets toevoegen aan een bedrijf. Het gaat om een soort sollicitatie, maar dat realiseren velen zich niet," stelt Karin Kramer van Stageplaza.nl. Het bedrijf is een intermediair tussen studenten en bedrijven. Grammatica en spelling blijken ook grote problemen te geven. Marieke Bodenstaff van Stageplaza.nl kan dat beamen. "Ik ontvang vaak curriculum vitae's vol met spelfouten. Dan denk ik: 'zo kun je niet voor de dag komen'."

Of het nu aan de scholen ligt of aan de studenten zélf, weet Bodenstaff niet. "De scholen moeten de leerlingen wél beter voorbereiden. Vaak weten de studenten niet wat er van hen verwacht wordt, terwijl de scholen dat wel weten." De studenten valt wel iets te verwijten op het vlak van inzet en motivatie. "Als je zonder iets van een bedrijf af te weten aankomt, zit er iets mis. Je mag verwachten dat de stagiaires weten in wat voor organisatie ze terecht komen."

Volgens Bodenstaff sluiten de studies voldoende aan op de stages. "Daar ligt het probleem niet. Vaak werken de studenten op school in projecten en doen ze veel zelfstandig onderzoek. Dat is ook wat veel bedrijven willen." Wim Jagtenberg van Hogeschool INHOLLAND Rotterdam begeleidt stages van zijn hbo-studenten. "De taalvaardigheid is inderdaad vaak onvoldoende. Met name de tweedejaarsstudenten zijn slordig. Het lijkt ze niet te interesseren." Uit het onderzoek blijkt verder dat hbo-studenten het meest in trek zijn. 75% van de bedrijven geeft aan het liefst een stagiair te hebben met die achtergrond. Mbo'ers en studenten van een universiteit blijven achter met 15% en 10%. Bodenstaff kan dit verklaren.

"Hbo'ers zijn gewend zelfstandig te werken. Die pikken de werkwijze op en weten snel wat er verwacht wordt. Met name universitair geschoolden zijn dit niet gewend. Die zitten normaal gesproken eenzaam met hun neus in de boeken en moeten dan opeens met een organisatie meedraaien."

Stageplaza.nl is in onderhandeling met het Regionale Opleidingscentrum (ROC) Amsterdam over het instellen van een certificaat voor aankomende stagiaires. Volgens Bodenstaff zou het bedrijven en studenten helpen als er een bewijs komt dat de student klaar is om aan een stage te beginnen. Op Stageplaza.nl kunnen studenten tips vinden over solliciteren en het opstellen van brieven en een cv.

Nieuwsbrief

Zoek: