Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

22 procent scholieren onbekend met maatschappelijke stage

Persberichten geplaatst door Rogier Kind, 20 Juni 2007 01:40, vertoningen: 1058

Gisteren is het Nationale Maatschappelijke Stageonderzoek 2007 geëindigd en het rapport wordt nu opgemaakt. Van 23 april t/m 19 juni 2007 peilde dit onderzoek de meningen van bijna 1500 middelbare scholieren door heel Nederland over de maatschappelijke stage.

Al direct waren opvallende resultaten van het onderzoek zichtbaar. Het onderzoek is een initiatief van Stageplaza.nl, de grootste stagebank van Nederland, in samenwerking met Scholieren.com, de populairste scholierensite van Nederland. Onlangs maakte het kabinet bekend de maatschappelijke stage al komend schooljaar verplicht te maken. In de media is er al veel geschreven en besproken over de maatschappelijke stages. Maar niet eerder is er gevraagd naar de meningen van de scholieren zelf.

Uit het onderzoek kwamen meteen al opvallende resultaten tevoorschijn. 59% van de scholieren staan zeer positief tegenover de maatschappelijke stages en meer dan 50% heeft al wel eens aan vrijwilligerswerk gedaan. De reden om zoiets niet te doen is vooral gebrek aan tijd. Hoewel een kleine groep scholieren (17%) er niets voor voelt, vindt een deel van hen wel dat het een nuttige tijdsbesteding zou zijn.

De overige groep respondenten vulden een neutrale houding in. Deze scholieren zijn niet voldoende geïnformeerd over het onderwerp. Dit kwam ook naar voren in een online poll van Scholieren.com over dit onderwerp. 22% van de meer dan 2400 scholieren die stemden gaven aan niet eens te weten wat maatschappelijke stages zijn.

De respondenten waren positief over de haalbaarheid van de stage. Hoewel in de media voortdurend nadruk wordt geleverd op de problemen die de verplichting van de maatschappelijke stages met zich mee zal brengen, denken de scholieren dat dit wel mee zal vallen. Toch blijven ze realistisch en denken ze dat sommige aspecten van het plan snel problemen kunnen verwachten. Vooral op het gebied van het aantal stageplekken, de tijdsduur en de organisatie.

Andere opvallende resultaten van het onderzoek gaan over hoe scholieren denken over de verplichting van de stages, de verwachte stagebegeleiding, de stageduur en het vrijwilligerswerk in het algemeen. Stageplaza.nl heeft de meningen van de scholieren gehoord en is nu bezig met een oplossing. Binnenkort kan men daarom een Maatschappelijke Stagebank verwachten.

Nieuwsbrief

Zoek: