Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

89% van de studenten vermoedt discriminatie

Persberichten geplaatst door Rogier Kind, 24 Augustus 2007 01:40, vertoningen: 930

Stageplaza vroeg studerend Nederland door middel van het Stageplaza Studentenonderzoek 2007 of zij denken dat er wordt gediscrimineerd bij het zoeken van een stage.

Resultaat: 89% van de studenten denkt van wel. De uitschieter zit vooral bij afkomst/ras (52%). Maar er wordt ook gedacht aan het onderscheid in opleiding (17%) en leeftijd (12%). Opvallend was dat naarmate het opleidingsniveau steeg, de respondenten steeds meer dachten dat de discriminatie op afkomst/ras afnam en dat het opleidingsniveau belangrijker werd.

Om de discriminatie op afkomst/ras terug te dringen zou anoniem solliciteren een oplossing kunnen zijn. Stageplaza vroeg de studenten ook hierover om hun mening. De respondenten blijken het daar niet mee eens te worden. Slechts 26% van hen staat positief tegen de oplossing. Zij vinden dat een sollicitant met een buitenlandse achtergrond zo sneller een kans maken op een baan.

Vooroordelen bestaan namelijk nog steeds. Toch staat 38% er negatief tegenover. Zij vinden het vooral onzin dat zoiets moet gebeuren. Ook denken ze dat er dan bij het sollicitatiegesprek kan worden gediscrimineerd.De meeste respondenten realiseren zich wel dat er voor- en nadelen zijn. Dit is de reden dat de grote resterende groep (36%) had aangegeven neutraal te zijn.

Stageplaza komt zelf ook met een oplossing om discriminatie tegen te gaan. Het sterrensysteem, dat binnenkort de lucht in gaat, geeft studenten de mogelijkheid om een stagebedrijf te beoordelen. Een stagebedrijf kan vijf sterren verdienen. Een terechte klacht kost dit bedrijf een ster. Bij aanhoudende klachten start Stageplaza een onderzoek en kan er voor gekozen worden om dit bedrijf uit de database te halen.

Nieuwsbrief

Zoek: