Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

HBO-stagiairs verdienen meer dan WO’ers

Persberichten geplaatst door Rogier Kind, 22 Mei 2007 01:40, vertoningen: 1337

Bedrijven geven gemiddeld tussen de 200 en 300 euro uit aan stagevergoeding. Dit blijkt uit het Nationale Stageonderzoek 2006 gehouden door Stageplaza.nl, online stagebemiddelingsbureau. 25% van de respondenten betaalde een stagiair tussen de 300 en 400 euro.

Het verschil in de hoogte van stagevergoeding wordt voor 30% bepaalt door het opleidingsniveau. Andere redenen voor het verschil zijn leeftijd en competenties, lengte van de stageperiode en kwaliteit van de stagiair (houding, inzet, manier van werken).

Op de vraag hoe de kosten en opbrengsten van een stagiair zich verhouden, gaven 41% van de bedrijven aan dat deze in evenwicht zijn. 38% vindt dat de opbrengsten hoger liggen dan de kosten. Slechts 12% van de bedrijven waren de kosten groter dan de opbrengst.

56% van de bedrijven zijn in de toekomst niet van plan om de stagevergoeding te verhogen. Dit omdat een stage als doel heeft het opdoen van kennis en vaardigheden en het niet gaat om het verdienen van geld. Ook vinden de respondenten dat de stagevergoeding nu goed is afgestemd op de inzet van de stagiair. Zouden ze meer betalen betekent dit ook dat bedrijven meer van de stagiair mag vragen. Dit zou niet reëel zijn.

Opvallend is de trend om de laatste jaren een hogere stagevergoeding te geven aan stagiairs in gewilde sectoren. Dat geldt onder andere voor de IT, de technische richtingen en de accountancy. Goed personeel is daar moeilijk te vinden en stages zijn dan de manier om nieuwe veelbelovende werknemers aan te nemen. En mogelijk te behouden na de stages.

Uit een eerder onderzoek gehouden door Stageplaza.nl in 2004 bleek al dat de gemiddelde stagevergoeding tussen de 200 en 300 euro was. De verwachting van 82,8% van de bedrijven toen was dat de vergoeding de komende jaren gelijk zou blijven. In 2006 bleek dit uit te komen. Nog een opvallende uitkomst van het onderzoek was dat hbo'ers gemiddeld een hogere stagevergoeding kregen dan wo'ers.

Nieuwsbrief

Zoek: