Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Scholieren twijfelen over kwaliteiten medescholieren ivm stages

Persberichten geplaatst door Rogier Kind, 26 Juni 2007 01:40, vertoningen: 1420

Het Nationaal Maatschappelijk Stageonderzoek 2007 is geëindigd en het rapport is opgemaakt. Van 23 april t/m 19 juni 2007 peilde dit onderzoek de meningen van 1455 middelbare scholieren vanuit heel Nederland over de maatschappelijke stage. Al direct waren opvallende resultaten van het onderzoek zichtbaar.

Het onderzoek is een initiatief van Stageplaza.nl, de grootste stagebank van Nederland, in samenwerking met Scholieren.com, de populairste scholierensite van Nederland.

Maatschappelijke stages zijn een hot item in het nieuws. Iedereen heeft er een mening over, maar scholieren worden nauwelijks iets gevraagd. Het onderzoek laat een representatief beeld zien van wat scholieren denken over de maatschappelijke stages.

Scholieren zijn erg positief over de stages. Maar liefst 54% van de respondenten heeft wel eens aan vrijwilligerswerk gedaan. Opvallend, omdat jongeren tegenwoordig een egoïstisch imago hebben. Alleen 17% van de scholieren zou liever geen stagelopen, hoewel een deel van hen wel toegeeft het een nuttig plan te vinden. Een meerderheid van de scholieren (56%) denkt dat de maatschappelijke stage zal bijdragen aan een beter imago van de jongeren.

Gebrek aan tijd is de grootste reden om niet stage te lopen. Hoewel wordt aangenomen dat jongeren veel vrije tijd hebben, vinden zij dat van niet. Een ander groot punt is de stagevergoeding. 21% van de scholieren wilt worden betaald.

Een merendeel (54%) is tegen de verplichting van de stages. 48% van de respondenten denkt zelfs dat het een negatieve invloed zal geven op de motivatie van de leerlingen. Opvallend is dat 41% van de scholieren zegt toch een stage te lopen zonder een verplichting.

Bijna een derde van de scholieren wilt stagelopen bij de sector 'sport'. De twee sectoren die niet goed scoren zijn de gebieden 'gemeentes' (24%) en 'kunst en cultuur' (21%). Scholieren vinden deze gebieden stoffig en saai.

Scholieren zijn positief over mogelijke problemen bij de verplichting van de stages. 67% van de respondenten denkt dat de stage zeer haalbaar is. Toch verwachten ze problemen, vooral op het gebied van het aantal stageplekken, de tijdsduur, de organisatie of zelfs hun medeleerlingen. 60% van de respondenten denkt de stage zelf goed aan te kunnen. Maar meer dan 10% van hen gaf meteen aan te twijfelen over de medescholieren. Die zouden niet de juiste werkhouding en vaardigheden bezitten om de stage goed te volbrengen.

Meer uitgebreide en overige conclusies staan in het rapport Nationale Maatschappelijke Stageonderzoek 2007.

Nieuwsbrief

Zoek: