Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660

Stagiairs oplossing arbeidskrapte

Persberichten geplaatst door Gijs Bodenstaff, 26 Oktober 2006 01:40, vertoningen: 1592

Stagiairs zijn de oplossing voor de arbeidskrapte in midden- en kleinbedrijven volgens Stageplaza.nl, de grootste stagebank van Nederland. De economische groei zorgt voor steeds meer banen en door de vergrijzing dreigt ook een groot tekort aan vakmensen. In juli zorgde dit voor 48.000 moeilijk vervulbare vacatures, meldde MKB Nederland. Stagiairs zijn een slimme oplossing met veel mogelijkheden voor de toekomst.

Het aantal moeilijk vervulbare vacatures in MKB stijgt explosief door een gespannen arbeidsmarkt. Dit is een gevolg van demografische factoren en de aantrekkende economie. Door lage kosten te maken groeit de economie verder maar zorgt voor een overschot aan vacatures. Vacatures vullen met stagiairs is de oplossing, want stagiairs zijn voordeliger voor bedrijven. Ook bieden stagiairs het bedrijf de mogelijkheid later de stagiairs een vast contract aan te bieden.

De contacten die stagiairs opdoen tijdens de beroepspraktijkvorming zijn erg belangrijk voor het perspectief van gediplomeerden op de arbeidsmarkt. Meer dan 50% is werkzaam bij het stagebedrijf tijdens de opleidingsperiode. Rogier Kind, werknemer en voormalig stagiair bij Globalplacement: "Tijdens mijn afstudeerstage heb ik mezelf kunnen bewijzen binnen dit bedrijf. Ik zag veel mogelijkheden in de toekomst en had het erg naar mijn zin. Een vast contract was zowel voor mij als mijn werkgever een logische stap."

De moeilijk vervulbare vacatures zijn ook een gevolg van de aansluiting tussen vraag en aanbod. Uit onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat een kwart van de ondernemers ontevreden is over het niveau van mbo-gediplomeerden. Vrijdag 6 oktober kwamen ondernemers, onderwijsinstellingen en FNV-bondgenoten in het licht van dit thema bij elkaar tijdens een Lagerhuisdebat in de KvK Amsterdam.

Centraal tijdens het Lagerhuisdebat stond de stelling: "Het (v)mbo moet beter aansluiten op de arbeidsmarkt." Ondernemers pleiten vooral voor meer kennis bij docenten over het actuele bedrijfsleven. Ze willen de opleiding beter aan laten sluiten op de kennis die de studenten nodig zullen hebben op de werkvloer. Onderwijsinstellingen zoals het ROC zagen nog te weinig bijdrage en initiatief vanuit het bedrijfsleven richting de studenten en de scholen.

Ook in Arnhem erkent men het toenemende probleem van onvervulbare vacatures. Tijdens het stagefestival pleitte de heer Paas van vakbond CNV voor een betere investering in het onderwijs. Voldoende opleiding krijgen en de studies afronden is daarbij erg belangrijk. Om dit te realiseren is een aanpak nodig dat volgens de heer Paas als centraal punt moet worden gesteld in de komende kabinetsformatie. Meer en betere communicatie tussen beide partijen is een vereiste in de toekomst. Pas dan kan er een beter samenwerkingsverband ontstaan en kan het tekort aan arbeidskrachten in MKB worden opgelost.

Nieuwsbrief

Zoek: