Werkgevers Plaats vacature
Nu solliciteren

Enterprise Service Bus voor Gemeenten

Functie Stagiair ontwikkelaar (ESB)
Opleidingsniveau HBO, WO
Locatie Utrecht
Dagen per week 4 of 5
Beschikbaarheid Vervuld
Stageduur 1 - 6 maanden
Stagesoorten Afstudeerstage
Stagevergoeding € 500

Taakomschrijving

In de Nederlandse gemeenten wordt steeds vaker een moderne architectuur gebruikt op basis van berichtenverkeer. Informatie wordt op een centrale plaats beheerd en mutaties worden via mutatieberichten doorgegeven aan andere gebruikers van de informatie. Een voorbeeld is de database met persoonsgegevens, welke ook gebruikt wordt door andere organisaties om email/post te versturen. Zodra een persoon overlijdt die in de database voorkomt, dienen alle organisaties die gebruik maken van de database meteen met dit feit bekend te worden gemaakt om vervelende fouten te voorkomen. Een goede architectuur voor berichtenverkeer maakt vaak gebruik van een Enterprise Service Bus (ESB). Alle applicaties van de verschillende organisaties sluiten aan op die ESB. Elke applicatie geeft hierbij aan welke soorten van berichten interessant zijn. Een applicatie die emails of brieven stuurt aan personen wil graag op de hoogte blijven van mutaties in de personendatabase. Dezelfde applicatie kan bijvoorbeeld geen interesse hebben in mutaties in het wegennetwerk. De ESB zorgt ervoor dat berichten worden afgeleverd bij de juiste applicaties. Er is dus sprake van één communicatieroute via de ESB en iedere applicaties heeft dus geen kennis van eventuele andere applicaties die op de ESB zijn aangesloten.

Binnen de gemeentelijke organisatie is de ESB nog op een andere manier van groot belang. Meerdere leveranciers leveren applicaties voor velerlei doeleinden. Via de ESB moeten deze kunnen samenwerken. Hierom zijn ook de berichten zelf gestandaardiseerd. Als voorbeeld: een adresmutatie wordt via een XML-bericht volgens een vastgesteld schema doorgegeven onafhankelijk welke leverancier de mutatie op de ESB als bericht heeft geplaatst.

De stage bestaat eruit om een ESB op te zetten en het berichtenverkeer tussen een aantal applicaties werkend te krijgen.

Werkzaamheden

  • Fase 1 van de werkzaamheden zullen bestaan uit een vooronderzoek naar de beschikbare ESB's en het vervolgens deployen van deze ESB.
  • Fase 2 bestaat uit het aansluiten van een aantal applicaties waarbij de koppelingen moeten worden gerealiseerd.
  • Fase 3 bestaat uit een evaluatie waarbij de betrouwbaarheid en de stabiliteit van het berichtenverkeer wordt beoordeeld.

Gewenste profiel

  • B3Partners verwacht van de stagiair een zelfstandige werkhouding waarbij eigen ideeën op prijs gesteld worden.

Wat bieden wij

  • B3Partners gebruikt voor haar oplossing vooral Open Source bibliotheken en codeert op basis van Java, XML, JSON en javascript front-ends.
  • B3Partners biedt een ervaren organisatie waar de stagiair ondersteuning kan vinden bij zijn werkzaamheden.
  • Een ervaren programmeur begeleidt de stagiair op technisch gebied.

Wil je graag meer zien? Log in of schrijf je in.

Nu solliciteren