Bezuinigen op je studentenleven doe je zo!

Door Nicole Hol - 5 Juni 2013 18:23 - 4291 vertoningen

Het studentenleven is ontzettend duur. Als student heb je geen tijd om veel geld bij te verdienen. Daarnaast geef je onbewust enorm veel geld uit aan een kamer, uitgaan, boodschappen en alle verzekeringen. Daarom hebben wij voor jou 11 tips voor een goedkopere studietijd.

1. Korting in winkel en theater

Als student krijg je veel korting op producten en activiteiten. Profiteer van je studentenstatus. Door je studentenkaart te laten zien krijg je veel korting op producten en activiteiten. Denk aan de bioscoop, kleding, kappers, restaurants, vakanties en nog veel meer. Op www.studentenkorting.nl vind je een overzicht van alle kortingen.

2. Rekeningen delen

Door samen met je huisgenoten de kosten te delen ben je goedkoper uit. Door een gezamenlijke energierekening kun je geld besparen. Dit geldt ook voor internetaansluiting en verschillende abonnementen. Samen boodschappen doen is ook goedkoper. Door gezamenlijk in te kopen kun je grotere hoeveelheden kopen en grotere hoeveelheden zijn meestal goedkoper.

3. Kosten van woning

Een kamer in een studentenstad is over het algemeen niet goedkoop. Daarbij wil geen student in een bezemkast wonen en zijn grotere kamers al snel niet te betalen. Zorg dat je niet te veel betaalt voor je kamer door je huurprijs te checken op deze website: www.huurcommissie.nl.

4. Dure of goedkope kamer

Per stad zijn de prijzen anders. In 2012 is onderzoek verricht door Kamernet naar de prijzen voor kamers in studentensteden. Hieruit bleek dat Tilburg de goedkoopste kamers te bieden heeft, waar je gemiddeld 308 euro per maand betaalt. Amsterdam daarentegen is de duurste studentenstad waar studenten gemiddeld 531 euro per maand betalen voor een kamer. Door tijdens je studiekeuze rekening te houden met de prijs van de kamers, kun je veel geld besparen.

5. Kosten van uitgaan minderen

Als student ga je uit. En uitgaan kost geld. Door van te voren thuis wat in te drinken zul je minder geld uitgeven tijdens het stappen. Ook een goede tip is het thuis laten van je pinpas. Neem alleen contant geld mee om op deze manier niet meer uit te geven dan dat je bij je hebt.

6. Goedkope boodschappen

Door uit te zoeken waar de boodschappen het goedkoopste zijn kun je veel geld besparen. Het kost wel veel tijd om bij te houden waar alles het goedkoopste is. Maar door dit te combineren met grote hoeveelheden inkopen kun je zo tientallen euro’s besparen. Speciale sites waar je prijzen en acties van supermarkten kunt vergelijken zijn www.voordeelmuis.nl en www.supers.nl.

7. Banken houden rekening met studenten

Als student heb je veel voordelen bij financiële instellingen. Bij banken kun je als student gratis een rekening openen. Ook het afsluiten van goedkopere verzekeringen kan bij de bank voor studenten. Op www.verzekeringssite.nl kun je uitzoeken wat voor jou de goedkoopste verzekering is.

8. Lenen bij DUO

DUO maakt het mogelijk om goedkoop te lenen. Je kunt als student een lening afsluiten tegen een enorm laag rentepercentage. De rente bij DUO is lager dan de spaarrente bij iedere bank. Je kunt dus geld verdienen door te lenen. Zet je lening op je spaarrekening en krijg hier meer spaarrente over dan dat je rente moet betalen.

9. Geld waar je recht op hebt

Het kan zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Vraag deze dan aan, want dit kan enkele tientallen euro’s in de maand schelen. Studenten hebben voor het overgrote deel recht op zorgtoeslag. Uit onderzoek is gebleken dat nog veel studenten deze mislopen. Zorg dus dat jij jouw geldzaken op orde hebt!

10. Op alles valt te bezuinigen

Denk bijvoorbeeld eens aan het hergebruiken van een stofzuigerzak, korter douchen, de verwarming lager zetten en het licht uit doen wanneer je er niet bent. Neem zelf je eten mee in plaats van wat kopen in de kantine en koop je meubels bij de kringloop of op een andere goedkope manier.

11. Besparen op studeren

Collegegeld moet iedere student betalen, maar je kunt wel besparen op jouw boeken. Je kunt geld besparen door tweedehandsboeken aan te schaffen. Wanneer jij de studiepunten hebt behaald kun je het boek weer doorverkopen. Op deze manier kosten boeken enorm weinig. Handige sites voor het kopen en verkopen van studieboeken zijn www.studieboekenmarkt.nl en www.tweedehandsstudieboeken.com.

Bron: Telegraaf.nl